Caravan-harrastuksen aloittajan opas: Vinkkejä, Varusteet ja Valinnat

Miten alkuun Caravan-harrastuksessa

Matkailuauton hankinta vaatii harkintaa, mutta sen ei tarvitse olla ylitsepääsemätön prosessi. Nopea päätös ilman harkintaa saattaa kuitenkin johtaa pettymykseen. Asiantunteva apu löytyy erikoisliikkeistä, jotka auttavat päätöksenteossa.Jos budjettisi antaa myöten ja haluat aloittaa seikkailun täysillä heti, suuntaa erikoisliikkeeseen, missä saat asiantuntevaa opastusta ja voit valita juuri sinulle sopivan auton varusteineen.

Karavaanailuun voi kuitenkin astua mukaan myös pienemmällä budjetilla, satsaamalla käytettyyn kalustoon. Autoliikkeet eivät ole ainoa vaihtoehto – yksityisiltä löytyy laajempi valikoima ja kaupat voivat olla edullisempia. Ennen auton tai vaunun ostamista on kuitenkin tärkeää perehtyä teknisiin yksityiskohtiin, etenkin kun kauppa tehdään yksityisen kanssa.

Vaikka käsittelen tässä matkailuauton ostamista, monet samat näkökulmat pätevät myös vaunujen hankintaan. Tärkeintä on tehdä harkittu päätös, jotta karavaanailusta voi nauttia täysillä ilman ikäviä yllätyksiä.

 

Matkailuvaunu vai matkailuauto?

Itselleni matkailuauto on aina ollut mieluisampi vaihtoehto kuin vaunu, erityisesti matkanteon tunnelma on jotenkin tunnelmallisempi istuessa matkailuautossa verrattuna henkilöautossa vaunua vedettäessä. Karavaanailun aloittaessamme lapsemme olivat tarhaikäisiä, ja mukana matkassa oli kaksi koiraa. Lapset ovat olleet innostuneita matkailuautolla matkustamisesta, ja matkat ovat sujuneet vaivatta. Karavaanailu lasten kanssa on erittäin miellyttävää puuhaa! Autolla on helppo pysähtyä tiensivuun esimerkiksi levähdyspaikalle tai parkkipaikalle, jossa voi valmistaa ruokaa, käydä vessassa tai vaikka levätä hetki sängyssä ja jatkaa sitten matkaa. Matkailuvaunulla on toki omat hyötynsä ja ehkä hieman erilainen käyttötarkoitus. Mielestäni suurin etu vaunulla leirintäalueella oleskellessa on, että vetoauto on käytettävissä mihin tahansa liikkumiseen, kuten esimerkiksi kaupassa käyntiin. Toisille vaunu on kuin mökin korvike, jota pidetään pidempään jossain leirintäalueella, missä vietetään lomaa tai viikonloppuja. Auto voi olla ehkä parempi valinta, kun liikutaan ahkerasti ja vieraillaan eri paikoissa. Autossa voi yöpyä missä tahansa, mihin auton saa pysäköityä, kun taas vaunuyhdistelmällä ei välttämättä mahdu ihan joka paikkaan. Jokainen suhtautuu näihin asioihin omalla tavallaan ja tarpeidensa mukaan. Kummallakin vaihtoehdolla pystyy kuitenkin käytännössä toteuttamaan samat asiat.

 

 

 

Kulut

Matkailuautossa sekä vaunussa on kulunsa. Matkailuautossa on enemmän huollettavia kohteita kuin vaunussa ja näin ollen kuluja on jonkin verran enemmän. Kumpikin on katsastettava säännöllisesti. Lähes kaikki matkailuautot painosta riippumatta ovat M1-luokan henkilöautoja, ja niitä koskee sama lainsäädäntö kuin henkilöautoja.

Matkailuauto on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään 4 vuoden kuluttua ajoneuvon käyttöönottopäivästä. Tämän jälkeen viimeistään 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta. Kun käyttöönottoajankohdasta on kulunut yli 10 vuotta, katsastetaan ajoneuvo vuosittain.

Matkailuvaunu on ajoneuvolain mukaan perävaunu, joka kuuluu luokkaan O1 tai O2
O1 = alle 750kg (ei tarvitse määräaikaiskatsastaa ollenkaan)
O2 = yli  750kg, mutta enintään 3500kg on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut 2 vuotta. Sen jälkeen 2 vuoden välein (kalenterivuoden loppuun mennessä).

 

Matkailuauton kuluja karkeesti heitettynä:

 

 • Katsastus 100€ – 150€
 • Liikennevakuutus bonuksista riippuen 120€/vuosi—>
 • Ajoneuvovero keskikokoiselle n.750€/vuosi eli 62,5€/kk (auton voi ottaa pois liikennekäytöstä kun kun sitä ei käytä. Poistaminen maksaa kirjoitushetkellä 6€, käyttöönotto maksuton).
 • Osakaskon voi halutessaan ottaa ja se maksanee vuosi 150-200€ tai Täyskasko jonka hinta liikkuu  400 – 1000€ vuosi. Tuulilasivakuutusta kannattaa harkita jos autossa on erityisen kallis tuulilasi (useammat integroidut autot joissa tuulilasit ovat isoja)
 • Huoltokulut: öljynvaihdot ym. riippuu taas paljonko ajetaan. Muutaman satasen voi vuositasolla huoltokuluihin laskea, vähintään.
 • Muita käyttökuluja on nestekaasu. leirintäaluemaksut, matkaparkit.
 

Joitain yleisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa päätökseesi:

 

 

 1. Budjetti: Määritä, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan asuntoautoon tai -vaunuun. Hinnat voivat vaihdella merkittävästi uusien ja käytettyjen vaihtoehtojen välillä.

 2. Koko ja tila: Harkitse, kuinka suuren asunnon tarvitset. Iso asunto-auto ei välttämättä tarjoa enempää käytännön sisätilaa kuin hyvän pohjaratkaisun omaava pienempi auto. Isompi asettaa haasteita pysäköinnin suhteen esim. kadunvarteen jne.

 3. Käyttötarkoitus: Mieti, minkä tarkoituksen vuoksi aiot käyttää asuntoa – onko se leirintä leirintäalueilla, puskaparkkeilua, matkailua Suomessa tai ulkomailla, vai suunnitteletko pysyvää asumista?

 4. Vetokyky: Jos hankit asuntovaunun, varmista, että sinulla on sopiva vetoauto, joka pystyy vetämään vaunua.

 5. Varusteet ja mukavuudet: Tutki, mitä varusteita ja mukavuuksia asuntoautossa tai -vaunussa on. Näihin voi kuulua ilmastointi, lämmitys AL-KO alusta jne.

 6. Polttoaineen kulutus: Asuntoauton polttoaineen kulutus voi olla merkittävä kustannustekijä. Harkitse, kuinka taloudellinen haluat ajoneuvosi olevan.

 7. Huolto ja kunnossapito: Selvitä, kuinka helppoa ja kallista on ylläpitää valitsemaasi ajoneuvoa. Uusien osien saatavuus ja huoltopalvelut voivat vaihdella.

 8. Ajokortti: Mikä on ajokorttiluokkasi.

 9. Paino ja kantavuus: Varmista, että valitsemasi ajoneuvo pystyy kantamaan tarvittavan määrän matkatavaraa ja varusteita.

 10. Käytettävyys: Arvioi, kuinka helppoa on pysäköidä ja liikkua valitsemallasi ajoneuvolla, erityisesti tietyissä maasto-olosuhteissa.

 11. Brandi ja malli: Tutki eri valmistajien ja mallien tarjontaa sekä lue arvosteluja ja suosituksia.

 12. Käytetty vs. uusi: Harkitse, haluatko ostaa uuden vai käytetyn asuntoauton tai -vaunun. Käytetyt vaihtoehdot voivat olla edullisempia, mutta niihin liittyy myös enemmän riskejä.

 13. Lisävarusteet: Mieti, tarvitsetko lisävarusteita, kuten aurinkopaneelit, pyörätelineen, markiisin/markiisiteltan jne.
 

Ajokorttiluokka ja henkilömäärä

 

Kun asuntoauto ylittää B-kortin salliman kokonaispainon (3500kg) tarvitaan C-kortti. B-kortilla voit vetää asuntovaunua, kunhan asuntovaunun kokonaispaino (ajoneuvo + kuorma) pysyy B-kortin sallimissa rajoissa (3500kg). BE-kortti mahdollistaa asuntovaunun vetämisen, kun asuntovaunun ja vedettävän ajoneuvon yhteispaino on suurempi kuin B-kortilla sallittu. Jos asuntovaunun ja vedettävän ajoneuvon kokonaispaino on erittäin suuri, saattaa olla tarpeen hankkia C1E- tai CE-kortti. Kokonaispainorajat ja tarkat vaatimukset saattavat muuttua ajan myötä.

Normaalikokoista matkailuautoa saa ajaa B-kortilla, mikä tarkoittaa, että niiden kokonaismassa on enintään 3 500 kilogrammaa. Kuskin lisäksi matkustajapaikkoja on yleensä kolme (maksimissaan 8 henkilölle), ja makuupaikkoja on tarjolla 2–7 hengelle. Isommissa matkailuautoissa, joiden kokonaismassa on alle 3,5 tonnia, kantavuutta saattaa olla niin vähän, että kokonaismassan nostaminen yli 3 500 kg:n voi olla perusteltua. Tässä tapauksessa kuljettajalta vaaditaan vähintään C1-kortti.
(Kokonaispainorajat ja tarkat vaatimukset saattavat muuttua ajan myötä)

 

Hinta

Riippuen tietysti merkitä, mallista, varusteista, kunnosta, kilometreistä ja jne. mutta noin karkeasti sanottuna (vuonna 2022):
-10 000€:lla saa jo ihan käyttökelpoisen vanhemman (n.2000-vuosimallin ) menopelin yksityiseltä myyjältä. Tällainen menopeli käy mainiosti esim. lapsiperheelle ensiautoksi vaikka leirintäalueiden, kansallispuistojen jne. pörräämiseen.
-30 000€:lla saa jo 2010 vuosimallin alkoven 100-150tkm ajettuna.
-35 000+€:lla saa näyttävää integroitua mallia
-Uusien keskihinta lienee jossain 65 000€ paikkeilla.

Tunnettu ja luotettava jälleenmyyjäliike on hyvä valinta auton hankinnalle. Todennäköisesti joudut vaan hivenen enemmän maksamaan autostasi. Saat tietysti rahalle vastinetta, palvelua ja ”turvaa”, jonkinmoista takuuta hankinalle.

Mitä vahempi auto tai vaunu sitä herkemmin niistä löytyy kosteutta rakenteista, joten tarkkana täytyy olla. Kosteusmittaukset/kuntotarkastukset eivät hinnaltaan  päätä huimaa, joten sellainen kannattaa teettää ennen kaupantekoa, jollei sellaista itse pysty tekemään. Käsittelen auton kunnon arviointia omassa artikkelissa erikseen.

 

Pohjaratkaisu

Matkailuautolla matkustaminen tarjoaa vapauden ja joustavuuden, mutta yksi keskeisimmistä tekijöistä matkailuelämyksen onnistumisessa on oikean pohjaratkaisun valitseminen.

 

Kun hankit matkailuauton, pohjaratkaisun valinta on keskeinen tekijä mukavuuden ja käytännöllisyyden kannalta. Huono pohjaratkaisu voi tehdä tilavastakin autosta ahtaan ja epäkäytännöllisen. Tässä muutamia näkökohtia, jotka on syytä ottaa huomioon:

Kaappitilat: Riittävät kaappitilat ovat ensiarvoisen tärkeät. Tarkista, onko perheellesi tarpeeksi tilaa säilyttää tavaroita, kuten vaatteita, ruokatarvikkeita ja muuta matkustuksessa tarvittavaa.

Lapsiystävällinen Keittiö: Jos perheessäsi on pieniä lapsia, keittiön toimivuus nousee entistäkin tärkeämmäksi. Varmista, että keittiötilat ovat riittävät ja käytännölliset.

Käytännölliset Tilat: Tarkista, ovatko tilat toimivia. Vessan ja suihkun käytettävyys on tärkeää, erityisesti vessan. Varmista, että ne ovat riittävän tilavat ja helposti käytettävissä.

Tavaratila: Matkustajien mukavuuden lisäksi on huomioitava tavaratila. Matkalle saattaa kertyä paljon tavaraa, kuten retkituoleja ja -pöytiä. Tarkista, että tavaratilaa on riittävästi, jotta auto pysyy järjestyksessä.

Kuskin Paikka: Älä unohda kuljettajan paikkaa. Kuskin viihtyvyys on tärkeä tekijä, koska hän viettää siellä paljon aikaa.

Pohjaratkaisun valinta on ratkaiseva matkailuauton hankinnassa, ja se vaikuttaa matkailuelämykseen. Kiinnitä erityistä huomiota näihin seikkoihin, jotta varmistat, että valitsemasi matkailuauto tarjoaa sinulle ja perheellesi mukavan ja käytännöllisen tilan matkustamiseen.

 

Talvikäyttö

Jos ajatuksena on reissata autolla myös talvisin, on auton hankinnassa huomioitava, että auto on talvikäyttöön sopiva. Suomessa on runsaasti valinnanvaraa talviasuttavien asuntoautojen suhteen. 

Koska ilmasto asettaa haasteita, suurin osa Suomessa myynnissä olevista asuntoautomerkeistä ja malleista on suunniteltu kestämään talven vaativia olosuhteita tai soveltumaan talviseen käyttöön. Mikäli kuitenkin huomaat, ettei tällaisia vaihtoehtoja ole tarjolla, voit silti muokata tavallisen asuntoauton talvikäyttöön sopivaksi.

Ainoat asuntoautot, joita ei voi pitää talviasuttavina, ovat ne, joiden lämmityskapasiteetti on selvästi riittämätön pohjoisen talvea varten. Usein tällaiset asuntoautot luokitellaan ”kolmen vuodenajan” vaihtoehdoiksi.

Kiinnitä erityistä huomiota näihin seikkoihin, kun valitset asuntoautoa talvimatkailua varten.

Lämmitys: Lämmitysjärjestelmän tulisi olla tehokas. Matkailuautojen ja -vaunujen lämmitysjärjestelmiä voidaan luokitella kahteen eri ryhmään ilma tai nestekiertoinen lämmitys. Ensimmäinen iso valintakysymys talviautoa valittaessa onkin valitseeko ilmalämmityksen (Trumaticin) vai nestekierto lämmityksen(Alde). Kummassakin on etunsa ja kannttajansa.
Trumatic, on siis ilmakiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmin ilma virtaa ajoneuvoon suulakkeiden kautta. Truma on nopeampi lämmittämään kylmän auton lämpimäksi.
Alde on nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa putket kiertävät sekä asuinosassa että joissakin malleissa myös ohjaamossa. Alde on hiljainen ja tarjoaa tasaisen lämmön. Lämmönvaihtimella voit hyödyntää auton moottorin tuottamaa lämpöenergiaa asuinosan lämmittämiseen ajon aikana. Alde-lämmitysjärjestelmä lämmönvaihtimella on esimerkki erinomaisesta valinnasta talvikäyttöön.

Eristys: Talvella lämmitys ja eristys ovat keskeisessä roolissa. Hyvä eristys pitää kylmän ulkona ja lämmön sisällä.

Lämpimät Pohjaratkaisut: Monissa talvikäyttöön tarkoitetuissa asuntoautoissa on lämmitetyt lattiat, jotka pitävät jalat mukavan lämpiminä. Tämä lisää matkustusmukavuutta kylmissä olosuhteissa.

Tuplaikkunat: Laadukkaissa talviasuntoautoissa on usein tuplaikkunat, jotka lisäävät eristystä ja vähentävät lämpöhäviötä.

Eristetty Harmaavesisäiliö ja Raitisvesisäiliö Lämpimässä tilassa: Talvikäyttöön soveltuvissa asuntoautoissa on usein eristetty harmaavesisäiliö, joka estää veden jäätymisen kylmillä säillä. Lisäksi raitisvesisäiliö lämpimässä tilassa varmistaa, että sinulla on käytettävissä juomavettä myös kovilla pakkasilla.

Lämmityspeitteet: Monissa talvikäyttöön tarkoitetuissa asuntoautoissa on lämmityspeitteitä, jotka voit asettaa ikkunoiden päälle yöksi. Nämä peitteet auttavat säilyttämään lämmön sisällä ja vähentävät energiankulutusta.

Pohjaratkaisun valinta on tärkeä matkailuauton hankinnassa, mutta talvikäyttöön soveltuvan asuntoauton mukavuutta ja turvallisuutta lisäävät myös edellä mainitut seikat. Kiinnitä erityistä huomiota näihin tekijöihin, jotta varmistat, että talviretkesi ovat miellyttäviä ja käytännöllisiä.

Asunto-auton/vaunun säilytys

 

Ihanteellinen paikka on lämmin halli, mutta kylmäkin halli tai katoskin käyvät mainiosti. Matkailuautot on kuitenkin suunniteltu niin, että ne kestävät talvehtimista ulkona. Suurin virhe on kietoa auto tiiviisti pressun alle. Peittäminen estää ilman kierron, ja keväällä voi sitten havaita homeen leviävän auton sisätiloihin. Asuntoautoille on myös omia suojapeitteitä, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen.

Lumen kertyminen katolle on aina hankalaa. Puolen metrin lumikasa aiheuttaa merkittävää painoa, kun ulkolämpötila vaihtelee talvella plussan ja miinuksen välillä. Katon kova kuormitus voi vahingoittaa sitä. Suomessa ulkolämpötila vaihtelee usein talvella, ja katolla oleva vesi jäätyy ja sulaa toistuvasti. Tämä luo erityisen riskin vesivaurioille vanhemmissa autoissa ja vaunuissa, joiden tiivistemassat ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Lopputulos voi olla tämä.

Joten se, missä aiot säilyttää autosi, kannattaa harkita huolellisesti etukäteen ja suunnitella toimenpiteitä erityisesti talvikautta varten.

 

 

Ei muuta kuin rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Karavaanailu on hienoa puuhaa! Leirintäalueilla on leppoisa tunnelma. Uusiin paikkoihin on aina kiva mennä tutustuun, lähimaastoihin, nähtävyyksiin jne. Matkaparkkeja on suomessa reilusti jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiryitymiseen.

 Rakentava keskustelu ja kommentointi on tervetullutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *