Parhaat retkeilyvarusteet vuonna 2024

Retkeilyvuosi 2024: Avaussanat

Luonto tarjoaa meille loputtoman aarrearkun elämyksiä, rauhaa ja seikkailuja, joita ei pidä jättää hyödyntämättä. Tämän blogin tavoitteena on inspiroida ja rohkaista kaikkia, erityisesti karavaanareita, syventämään suhdettaan luontoon. Monille karavaanailu on jo sinänsä tapa olla lähellä luontoa, mutta usein matkailuauto tai -vaunu jää ainoastaan mukavuuden tuojaksi luonnon läheisyyteen, ilman että todella sukellamme sen syvempiin salaisuuksiin.

Myönnettäköön, että itsekin olin aluksi hieman vastahakoinen ajatukselle syventyä retkeilyyn; olinhan tottunut liikkumaan metsässä lähinnä sienestäen ja marjoja poimien koirani kanssa. Kuitenkin, kun rohkaistuin kunnolla retkeilyn maailmaan, ymmärsin nopeasti olevani osa jotakin paljon suurempaa – kokemus muutti minua sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Luonnossa liikkuessani koen ennennäkemätöntä rauhaa ja rentoutumista. Kaikki ylimääräinen – kiire, stressi – katoaa, mikäli sellaista on, ja ympärilläni ovat vain luonnon omat äänet, tuoksut ja maisemat. Retkeily on erinomainen tapa edistää fyysistä hyvinvointia; liikkuminen tapahtuu kuin itsestään, kun on uppoutunut luonnon kauneuteen.

Tahdon siis kannustaa teitä kaikkia ei ainoastaan pysähtymään luonnon helmaan, vaan myös astumaan ulos siitä turvallisesta keitaastanne – matkailuautostanne tai -vaunustanne – ja todella kokemaan luonto. Käyttäkää matkailuajoneuvoanne tukikohtana, josta käsin lähdette tutkimusmatkoille ympäröivään luontoon. Voitte suunnitella päiväretkiä, joilla tutustutte lähialueen luontopolkuhin, tai jopa monen päivän vaelluksia, joilla tutkitaan laajempia luonnonalueita.

Lisäksi haluan rohkaista jakamaan kokemuksianne, reittejänne ja seikkailujanne muiden kanssa. Tämä ei ainoastaan rikasta omaa kokemustanne, vaan myös inspiroi muita löytämään uusia tapoja yhdistää karavaanailu ja luonnossa liikkuminen. Olipa kyse sitten leirintäalueelta lähtevästä lyhyestä kävelyretkestä tai useamman päivän vaelluksesta erämaassa, jokainen hetki luonnossa on arvokas.

 
 

Rakkaat lukijat, blogimme sisältää mainoslinkkejä. Klikkaamalla tuette meitä ilman lisäkuluja, sillä kumppanimme maksavat meille pienen palkkion jokaisesta ostoksesta. Tämä auttaa rahoittamaan blogiamme ja mahdollistaa laadukkaan sisällön jatkuvan tuottamisen. Suosittelemme vain tuotteita, joihin luotamme. Kiitos tuestanne!

 

Varusteista

Lähtiessäsi esimerkiksi 2 yön retkelle, suunnittelu ja oikea varustus ovat avainasemassa. Ennen kuin lähdet matkaan, on tärkeää miettiä reitin vaativuutta, sään mahdollisia muutoksia sekä omaa fyysistä kuntoasi. Vältä liian pitkän patikointireitin valitsemista aluksi. Pakkaa kevyesti, mutta varmista, että sinulla on kaikki tarvittava. Valitse sään ja maaston mukaan sopiva teltta, mukava makuupussi ja eristävä makuualusta. Energiaa antavat ruoat, kuten pähkinät, energiapatukat ja nopeasti valmistuvat ateriat, pitävät nälän loitolla. Muista nesteytys ja pakkaa riittävästi vettä sekä keitin veden lämmittämiseen. 

 
Kuva: Mikewildadventure / Pixabay

Pukeudu kerroksittain ja varaudu sään muutoksiin. Kesälläkin Suomen luonnossa voi yllättää hypotermian vaara. Lämpötilat saattavat pudota lähelle nollaa, erityisesti yöllä ja korkeammilla maastoissa. Märkänä ollessasi kylmä iskee nopeasti. Varustaudu lämpimillä, kuivilla vaatteilla ja tuulenpitävällä varusteella. Älä aliarvioi kesäisen luonnon oikkuja – pysy turvassa ja valmistaudu sään vaihteluihin. Henkilökohtainen ensiapupakkaus, kartta, kompassi, ja hätävälineet ovat myös ehdottomia. Jätä aikataulu ja suunnitelmasi jollekulle läheiselle turvallisuussyistä. Nauti luonnosta ja sen rauhasta, mutta muista jättää paikka samanlaiseksi tai paremmaksi kuin saapuessasi. Retken onnistumiseen vaikuttavat myös oikeanlainen asenne ja valmius kohdata luonnon tarjoamat haasteet. Muista, että valmistautuminen on seikkailun ensimmäinen askel. Listaan tärkeimmät varusteet retkelle erikseen, jotta voit keskittyä nauttimaan matkastasi täysin rinnoin. Voit siis hakea suuntaa näistä varustelistauksista ja soveltaa niitä oman retkesi tarpeisiin. Blogin lopussa on myös hyödyllisiä linkkejä, joista voit täydentää retkeilyyn liittyvää tietämystäsi.

Kesäretkeilyn varustelista

 1. Teltta – Kevyt ja hyvin tuulettuva
 2. Makuupussi – Kesälämpötiloihin sopiva
 3. Makuualusta – Ilmatäytteinen tai solumuovialusta
 4. Reppu – Tarpeeksi suuri kahden yön varusteille
 5. Ruokailuvälineet – Kevyt kattila, lautanen, muki, ja ruokailuvälineet
 6. Retkikeitin – Kaasulla tai nestemäisellä polttoaineella
 7. Polttoaine – Keittimen mukaisesti
 8. Ruoka – Kevyitä, nopeasti valmistuvia aterioita
 9. Juomapullo tai -järjestelmä – Lisäksi vedenpuhdistustabletit tai -suodatin
 10. Taskulamppu tai otsalamppu – Varaparistoilla
 11. Henkilökohtaiset vaatteet – Kerrospukeutuminen, mukaan lukien sadevaatteet
 12. Vaihtosukat ja -alusvaatteet
 13. Ensiapupakkaus
 14. Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet – Biohajoava saippua, hammasharja ja -tahna, wc paperi…
 15. Aurinkovoide ja hyttyskarkote
 16. Kartta ja kompassi (sekä GPS-laite)
 17. Jätesäkki – Roskille ja likaisille vaatteille
 18. Puukko tai monitoimityökalu
 19. Päähine ja aurinkolasit
 

Talviretkeilyn varustelista

 1. Teltta – Neljän vuodenajan teltta, joka kestää lumen painon
 2. Makuupussi – Talvilämpötiloihin sopiva
 3. Makuualusta – Ilmatäytteinen ja solumuovialusta
 4. Reppu – Suurempi kantokyky talvivarusteille ja/tai ahkio
 5. Ruokailuvälineet – Kuten kesällä, mutta varmista että keitin toimii kylmässä
 6. Polttoaine – Tarpeeksi koko retken ajalle
 7. Ruoka – Energia- ja kaloripitoisia aterioita
 8. Lumilapio – Telttapaikan tasoittamiseen ja hätätilanteita varten
 9. Juomapullo – Eristetty, ettei vesi jäädy
 10. Otsalamppu – Pitkäkestoisilla paristoilla
 11. Vaatteet – Monikerroksiset, lämpimät ja vedenpitävät
 12. Lämpimät vaihtosukat ja -alusvaatteet
 13. Ensiapupakkaus – Lisää mukaan hypotermiaa ehkäiseviä tarvikkeita
 14. Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet – Biohajoava saippua, hammasharja ja -tahna, wc paperi…
 15. Kartta ja kompassi (sekä GPS-laite)
 16. Jätesäkki – Roskille ja likaisille vaatteille
 17. Puukko tai monitoimityökalu
 18. Lämpöpussi – Hätätilanteita varten
 19. Lumikengät tai sukset – Riippuen maastosta
 20. Käsineet – Vaihtopari mukaan
 
 

Teltan valinta

Valitessasi telttaa retkeilyyn, kohtaat monia vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisia tarpeita ja olosuhteita. Tärkeintä on miettiä, missä ja milloin aiot käyttää telttaa: tarvitsetko jotain kevyttä ja helppoa pystyttää kesäkäyttöön, vai jotain vankempaa talvi- tai tunturivaelluksille? Materiaalien laatu, vedenpitävyys ja tuulenkestävyys ovat avainasioita. Lisäksi, mieti teltan kokoa: kuinka monta ihmistä siinä tulee nukkumaan, ja onko tarvetta lisätilalle varusteille? Muista myös teltan paino, jos aiot kantaa sitä pitkiä matkoja. Käyttötarkoituksen lisäksi henkilökohtaiset mieltymykset mukavuudesta ja teltan pystytyksen helppoudesta vaikuttavat valintaan. Teltan valinta on kompromissien tasapainoilua käyttömukavuuden, kestävyyden ja hinnan välillä.

 

Kuva: andyballard / Pixabay

Telttatyypit Lyhyesti

 

Vaellusteltat

 • Ominaisuudet: Kevyitä, tiiviisti pakattavia, säänkestäviä. Suunniteltu vaeltajille, jotka liikkuvat jalan tai pyörällä.
 • Käyttö: Vaativaan ulkoiluun, missä paino ja tilavuus ovat kriittisiä tekijöitä.

Kevyet Teltat

 • Paino: Alle 1,5 kg per henkilö.
 • Erityispiirteet: Eivät tarjoa samaa mukavuustasoa kuin suuremmat teltat, mutta ovat erittäin kompakteja. Vaellustelttojen alaryhmä.

Retkeilyteltat

 • Ominaisuudet: Helppo pystyttää ja purkaa, mukavuus ja tilavuus ovat etusijalla.
 • Käyttö: Sopii parhaiten autolla tai moottoripyörällä kuljetettavaksi.

Perheteltat

 • Tilavuus: Enintään 6 henkilölle. Korkeita, varustettu ikkunoilla ja runsaalla säilytystilalla.
 • Huomioitavaa: Painavia; kuljetus voi olla haastavaa.

Helposti Koottavat Teltat

 • Ominaisuudet: Nopea pystyttää ja purkaa. Edullisia, mukautuvat muotoonsa heti avattaessa.
 • Käyttö: Yleiskäyttöön sopivia, erityisesti lyhytaikaiseen majoitukseen.

Kupoliteltat

 • Rakenne: Yksinkertainen, helposti pystytettävä. Saatavilla monen kokoisina, kevyistä 2 hengen malleista tilaviin 6–9 hengen telttoihin.
 • Pystytys: Mallista riippuen joko ulko- tai sisäteltta pystytetään ensin. Telttakepit risteävät korkeimmassa kohdassa, luoden vakaan rakenteen.
 • Muunneltavuus: Mallit tarjoavat erilaisia pystytysvaihtoehtoja ja säilytystilaratkaisuja.
 • Edut: Korkea sisätila, itsekantava rakenne, helppo ja nopea koota.
 • Haitat: Voivat olla alttiimpia äärimmäisille sääolosuhteille. Ilmanvaihto voi olla rajoittunutta, mikä saattaa aiheuttaa kosteusongelmia.

Geodeettiset Teltat

 • Ominaisuudet: Erittäin vankka, itsekantava rakenne, soveltuu lumisiin ja kovatuulisiin olosuhteisiin.
 • Edut: Kestää suuria lumikuormia, tilava ja yleensä itsekantava.
 • Haitat: Vaatii lisäkiinnityksiä kovalla tuulella, tarjoaa vähemmän säilytystilaa.

Tunneliteltat

 • Ominaisuudet: Tarjoaa paljon sisätilaa, vaatii kiinnitysnaruja pysyäkseen pystyssä. Kaksinkertaiset seinät tarjoavat suojaa kovilta tuulilta.
 • Edut: Tilava, kevyempi kangasmäärä verrattuna muihin telttatyyppeihin, helppo asennus.
 • Haitat: Ei ole suunniteltu seisomaan tai istumaan sisällä. Tarvitsee kiinnitysnaruja pysyäkseen pystyssä.

Teltat

Yhden hengen tunneliteltat

HILLEBERG AKTO

Katso hinta kaupasta

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
HILLEBERG AKTO
Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ovat yhtä mieltä siitä, että tämä yhden hengen teltta ylittää odotukset tilavuudellaan ja toimivuudellaan, tarjoten mukavan suojan myös koiran kanssa. Sen keveys ja kompaktius tekevät siitä ihanteellisen kumppanin vaellus- ja melontaretkille. Teltta on suunniteltu kestämään, ja helppo pystytys on saanut kiitosta käyttäjiltä. Vaikka pakkaus saattaa tuntua suurelta ja päälykankaan kiristäminen voi olla haastavaa, nämä pienet miinukset eivät himmennä kokonaiskuvaa. Tilaa on yllättävän paljon yhdelle henkilölle, ja hätätapauksessa teltassa voi majoittaa kaksi henkeä. Kankaan laatu ja teltan esteettinen muotoilu miellyttävät käyttäjiä. Valintakriteereinä painotettiin erityisesti teltan painoa ja sen soveltuvuutta neljän vuodenajan käyttöön, mikä tekee siitä monipuolisen valinnan ulkoilma-aktiviteetteihin eri olosuhteissa.
 
 
 • Moninkertainen testivoittaja
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Yhden hengen malli
 • 1700 grammaa
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaari
 • Ulkoteltan vesipilariarvo
   3000 mm
 • Pohjan vesipilariarvo
  5000 mm
 • Vastuullisemmin ulkona-merkintä
 
 
 
FJÄLLRÄVEN ABISKO LITE 1
 

Tämä teltta on saanut käyttäjiltä vahvan suosituksen, erityisesti sen kyvystä kestää kovia sääolosuhteita, paremman tuuletuksen ja käytännöllisten sisätaskujen ansiosta. Käyttäjät pitävät sitä parempana valintana verrattuna legendaariseen Aktoon, myös sen pienemmän pakkauskoon vuoksi. Teltta on osoittautunut täydelliseksi sooloreissaajalle, tarjoten yllättävän isot tilat nukkumiseen ja varusteille pieneen pakkautuvassa muodossa. Käyttäjien kokemukset korostavat teltan helppoa kokoamista ja pakkaamista sekä kykyä pitää vesi ulkopuolella. Eteistila saa kiitosta, sillä se vetää suuren rinkan ja kengät vaivatta. Vaikka myrskynarut voivat joskus sotkeutua, se on yleinen haaste telttojen kanssa. Kokonaisuudessaan teltta tarjoaa turvaa, toimintavarmuutta ja pitkän käyttöiän, tehden siitä luotettavan valinnan vaativiin olosuhteisiin.

 
 
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Yhden hengen malli
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaaret DAC Featherlite NSL, halkaisija 9.6 mm
 • Vastuullisemmin ulkona-merkintä
 
 

Kahden hengen tunneliteltat

FJÄLLRÄVEN  Abisko Shape 2

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät mainitsevat teltan luotettavuuden, jämäkkyyden, keveyden ja sateenpitävyyden. Monet suosittelevat footprintin hankkimista lisätilan hyödyntämiseen. Teltta on helppo ja nopea pystyttää sekä pakata. Käyttäjät kiittelevät absidin tilavuutta, joka kompensoi nukkumatilan kapeutta. Teltta on testattu erilaisissa sääolosuhteissa, osoittaen hyvän säänkestävyyden. Käyttäjät ovat tyytyväisiä teltan monipuolisuuteen, keveyteen ja helppoon pystytettävyyteen, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan monenlaiseen retkeilyyn. Erityistä kiitosta saa teltan laadukkuus ja kompakti pakkauskoko. Kokonaisuudessaan Abisko Shape 2 vastaa käyttäjien odotuksia tarjoten laadukkaan ja kestävän majoituksen erilaisiin retkeilytarpeisiin.
 
 
 
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • 2590 grammaa
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaaret DAC Featherlite NSL, halkaisija 9 mm
 • Vastuullisemmin ulkona-merkki
 
 
HALTI XPD FINLAND 2 T

Käyttäjien kokemukset:
Teltta saa kiitosta käytännöllisyydestään, tilavuudestaan ja hyvästä vedenpitävyydestään. Käyttäjät korostavat sen olevan helppo ja nopea pystyttää, erityisesti kun sisäteltta jätetään kiinni. Iso eteinen on mainittu useasti plussana, tarjoten runsaasti lisätilaa varusteille. Vaikka teltta on tilava ja kestää hyvin sääolosuhteita, kuten syysmyrskyt ja rankat vesisateet, joillekin yli 185 cm pitkille käyttäjille se on osoittautunut hieman lyhyeksi. Kiilojen käyttö on herättänyt mielipiteitä, ja jotkut pitävät vanhemman version kiiloja parempina. Yleisesti ottaen telttaa pidetään erinomaisena valintana hinta-laatusuhteen ja keveyden ansiosta, sopien hyvin kahdelle henkilölle, kunhan tilan rajoitukset otetaan huomioon.

 
 
 • Kolmen vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaaret: kolme 8,5 mm alumiinikaarta, kaaripaketin pituus 44 cm
 • Paino: 3350 g

HILLEBERG NALLO 2

Katso hinta kaupasta
Siiry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
HILLEBERG NALLO 2
 
Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjien arvostelut heijastavat teltan korkeaa laatua ja monipuolisuutta, tehden siitä luotettavan valinnan eri sääolosuhteissa. Teltta tarjoaa riittävästi tilaa yhdelle tai kahdelle henkilölle, vaikka absidi saattaa tuntua ahtaammalta useammalle. Kestävyys ja hyvä sateenpitävyys ovat saaneet erityistä kiitosta, samoin kuin teltan helppo pystytys ja tuuletusratkaisut. Monet käyttäjät mainitsevat teltan vähäisen painon arvokkaana etuna pidemmillä vaelluksilla. Myrskynkestävyys ja kyky pysyä kuivana rankkasateessakin korostuvat arvosteluissa. Vaikka jotkut mainitsevat pientä kritiikkiä, kuten vetoketjun toiminnassa ilmeneviä ongelmia, kokonaisuudessaan käyttäjät ovat tyytyväisiä ostokseensa, pitäen telttaa hyvänä sijoituksena sen kestävyyden ja toiminnallisuuden ansiosta. Teltta on osoittautunut luotettavaksi kumppaniksi niin aavikon hiekassa, vuoristossa kuin saaristossa melottaessa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan seikkailunhaluisille retkeilijöille.

 

 
 
 
 • Moninkertainen testivoittaja
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • 2360 grammaa
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaaret: DACin valmistamat, 9 mm halkaisija
 •  Kerlon 1200 -kangas 
 • Vastuullisemmin ulkona-merkintä
 
 

neljän hengen tunneliteltat

FJÄLLRÄVEN ABISKO ENDURANCE 4

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ylistävät teltan helppoutta pystyttää, tilavuutta ja keveyttä, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan niin suurille perheille kuin isommillekin ryhmille. Erityisesti mainitaan teltan kyky majoittaa suuri joukko ihmisiä ja lemmikkejä mukavasti, sekä riittävä tavaroiden säilytystila. Teltan vedensuojaus ja pystytyksen helppous saavat kiitosta, ja sen paino on optimoitu pitkiä vaelluksia varten. Kahden sisäänkäynnin suunnittelu on käytännöllinen, lisäten mukavuutta. Ainoa huolenaihe on sisäteltan lattiamateriaalin pitkäaikainen kestävyys ja vedenpitävyys. Teltan kompaktius pakattuna ja kestävyys, myös pitkällä aikavälillä, ovat vakuuttaneet käyttäjät, jotka kertovat ystäviensä käyttäneen vastaavia telttoja yli kymmenen vuotta ongelmitta.

 

 
 
 
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Neljän hengen malli
 • 4380 grammaa
 • Tunneliteltta
 • Alumiinikaaret DAC Featherlite NSL, halkaisija 9.6 mm
 • Vastuullisemmin ulkona-merkki
ROBENS VOYAGER VERSA 4

Käyttäjien kokemukset:
Teltta saa kiitosta ensivaikutelmastaan: se on laadukas, lämmin ja helppo koota sekä purkaa, tarjoten mukavasti tilaa neljälle. Kangas kestää vettä hyvin, ja teltan suunnittelu tukee käytännöllisyyttä ja avaruutta, tehden siitä ihanteellisen valinnan perheille. Ainoa miinus on kiinnityskiilojen muotoilu. Teltta erottuu positiivisesti pystyttämisen helppoudella ja vetoketjujen sujuvuudella, mikä viittaa sen yleiseen laatuun ja käyttömukavuuteen.

 

 
 
 
 • 4 hengen
 • Vesipilariarvo:
  Ulkoteltta 5000 mm, sisäteltan pohja 10000 mm
 • Värikoodatut telttakaaret ja kaarien kanavat
 • Alumiinikaaret: 
  Yunan Alloy 7001, T6, 9,5 mm, anodisoitu
 • Litteät kaarikanavat, lisäävät teltan tuulen kestävyyttä
 

kahden hengen kupoliteltat

Fjällräven Abisko Dome 2

Käyttäjien kokemukset:
Teltta on saanut käyttäjiltä kiitosta sen monipuolisuudesta ja luotettavuudesta eri sääolosuhteissa, tarjoten huolettoman retkeilykokemuksen. Käyttäjät arvostavat sen helppoa ja nopeaa pystytystä, sateenpitävyyttä, ja hyönteissuojaa, mikä tekee siitä ihanteellisen yhdelle tai kahdelle henkilölle. Teltassa on riittävästi tilaa vaellustarvikkeille ja se on suunniteltu kestämään vaativatkin olosuhteet. Isot absidit tarjoavat lisäsäilytystilaa, ja sen tukeva rakenne pysyy pystyssä tuulessa. Teltta on kevyt, helppokäyttöinen, ja sen ilmanvaihto toimii hyvin, mikä lisää mukavuutta retkellä. Ainoa miinus on ulkoteltan ja maan välille jäävä rako, joka voi houkutella kärpäsiä. Kokonaisuutena teltta on loistava hankinta, joka ylittää odotukset hinta-laatusuhteellaan ja käytännöllisyydellään.

 

 
 
 
 • Neljän vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • 3620 grammaa – Punnittu Scandinavian Outdoorissa, paino sisältää telttapakkauksen koko sisällön
 • Kupoliteltta
 • Alumiinikaaret: DAC Featherlight NSL, halkaisija 9,6 mm
 • Vastuullisemmin ulkona-merkki
 
JACK WOLFSKIN ECLIPSE II

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät pitävät tätä telttaa loistavana valintana hintaansa nähden, yhdistäen helpon pystytyksen, tilavuuden ja hyvin suunnitellut yksityiskohdat. Se soveltuu erinomaisesti kosteampiin olosuhteisiin, kiitos tehokkaiden ilmanvaihtomahdollisuuksien. Vaikka kaarimateriaali lisää teltan painoa, se kilpailee ominaisuuksiltaan kalliimpien telttojen kanssa, tehden siitä hintatietoisen retkeilijän erinomaisen valinnan. Käyttäjät arvostavat erityisesti teltan hinta-laatusuhdetta, joka tarjoaa laadukkaan majoitusvaihtoehdon ilman, että toimivuudesta tai mukavuudesta täytyy tinkiä.

 

 
 
 
 • Kolmen vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • Kupoliteltta
 • Lasikuitukaaret 8,5 mm
 • Pintamateriaalin 
  vesipilariarvo:
  4000mm, pohjan 10 000mm
 • Helppo ja nopea pystyttää
 • Eteisissä pienet ikkunat
 • Katossa tuuletusjärjestelmä
 • Prowrap-lasikuitukaaret

neljän+ hengen kupoliteltat

MSR ELIXIR 4 V2

Siiry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
MSR Elixir 4 V2
 
Käyttäjien kokemukset:
MSR Elixir 4 V2 -teltan arvosteluissa korostuvat sen tilavuus, korkeussuunnassa tarjoama tila, hyvät säilytysmahdollisuudet, keveys, ja helppo pystytys. Asiakkaat pitävät telttaa myrskynkestävänä ja vesitiiviinä, mikä tekee siitä luotettavan valinnan erilaisiin sääolosuhteisiin. Teltan on kerrottu olevan erityisen sopiva perheen kesäretkille, tarjoten riittävästi tilaa aikuisille ja lapsille, hyvän tuuletuksen sekä isot eteistilat. Asiakkaat kuvaavat sitä erinomaiseksi ja vakuuttavat, että teltan pystyttäminen onnistuu vaivattomasti, jopa yksin.

 

 
 
 
 
 • Kolmen vuodenajan majoite
 • Neljän hengen malli
 • Kaksi ovea ja eteistä, silti kevyt
 • 4260 grammaa
 • Kupoliteltta
 • Alumiinikaaret
 • Itseseisova rakenne
 • Paino: 4260 g
 • Pohja: 70D Taffeta nylon 3000 mm PU
 • Pintamateriaali: 68D Ripstop polyester 1500 mm PU
 
 
 

MARMOT LIMESTONE 6P

Siiry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
MARMOT LIMESTONE 6P
Käyttäjien kokemukset:

Marmot Limestone 6P -teltta on luotettava valinta, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn ilman ylimääräisiä hienouksia. Sen huoneen koko ja korkeus tekevät siitä tilavan, ja kaksisuuntaiset vetoketjut edessä sekä eteinen lisäävät teltan monipuolisuutta. Suunnittelu on yksinkertainen, mutta teltta ei aivan yllä kilpailijoidensa tasolle. Huomionarvoisia ostosyitä ovat sen tilavuus ja monipuolinen eteinen. Kuitenkin teltan suunnittelussa on parantamisen varaa, kuten sadesuojan kiinnittyminen ulkoneviin tolppiin ja yläosan tangon tiukka holkki. Eteisen koko voisi myös olla suurempi.

 

 
 
 
 • Kuuden hengen kupoliteltta
 • Alumiinikaaret
 • Kaksi ovea ja eteistä
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Sisäteltan mitat 305 x 254 x 193 cm
 • Paino: 7790 g
 
 

Katso lisää telttamalleja

Riippumatot

Riipumatto on erinomainen valinta retkeilijöille ja vaeltajille monien hyötyjen vuoksi. Ensinnäkin, se tarjoaa mukavan ja ergonomisen tavan levätä ja rentoutua luonnossa. Riipumattojen kevyt ja kompakti rakenne tekee niiden kuljettamisesta helpompaa kuin perinteisten telttojen, mikä on erityisen hyödyllistä pitkillä vaelluksilla.

Kuva: a_mv92 / Pixabay

Toiseksi, riipumatto tarjoaa suojaa maasta nousevilta kosteudelta, kylmyydeltä ja ötököiltä, mikä tekee yöpymisestä miellyttävämpää. Riipumatto mahdollistaa myös leiriytymisen monenlaisissa ympäristöissä, kuten metsässä, rannalla tai vuorilla, missä teltan pystyttäminen olisi hankalampaa. Lisäksi, tarppi tarjoaa kätevästi sadesuojan yläpuolelle, mikä lisää riipumaton käyttömahdollisuuksia erilaisissa sääolosuhteissa.

Kaiken kaikkiaan riipumatto on käytännöllinen ja mukava vaihtoehto retkeilijöille ja vaeltajille, jotka arvostavat keveyttä, mukavuutta ja monipuolisuutta retkeilyvarusteissaan. Sen avulla voit nauttia luonnosta täysin siemauksin, olitpa sitten lyhyellä päiväretkellä tai pidemmällä vaelluksella.

P.s. Etsiessäni retkeilyyn sopivia riippumattoja verkosta törmäsin mielenkiintoiseen sivustoon, joka tarjoaa laajan valikoiman riippumattoja sekä kotikäyttöön että retkeilyyn. Haluan jakaa tämän  vinkin kaikille, jotka etsivät tyylikästä ja laadukasta riippumattoa esimerkiksi kotiin tai mökille. Käy tutustumassa osoitteessa www.riippumattoverkossa.fi


TICKET TO THE MOON HAMMOCK COMPACT
 

Hinta/laatu

 
 
Helppokäyttöinen yhden hengen riippumatto.

 

 • Kosteutta kestävä materiaali kuivuu nopeasti
 • Painonkesto 200 kg
 • Paino: 500 g
 • Kahden vuoden takuu

 

 


Käyttäjien kokemukset:

Ticket To The Moon Hammock Compact saa kiitosta monipuolisuudestaan ja helppokäyttöisyydestään. Asiakkaat arvostavat erityisesti sen keveyttä ja kompaktia kokoa, mikä tekee siitä ihanteellisen matkakumppanin. Lisäksi, riippumatossa nukkuminen on mukavaa ja helppoa, ja se tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen.

 

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
DD HAMMOCKS FRONTLINE HAMMOCK
 

Erinomainen

Hyttysverkolla varustettu laadukas riippumatto

 

 • Vetoketjut molemmissa laidoissa
 • Hyvin hengittävä rakenne
 • Sisällä neljä pikkutaskua
 • Sopii max. 195 cm käyttäjille ja on mukavimmillaan alle 185 cm käyttäjille
 • Painoraja 125 kg
 • Paino: 1170 g
 

Käyttäjien kokemukset:

Tuote on saanut pääosin positiivista palautetta. Käyttäjät arvostavat tuotteen mukavuutta ja kompaktiutta. Materiaalin liukkaus mainitaan yhtenä huomionarvoisena piirteenä, mutta muuten tuote saa kiitosta käyttökokemuksen laadusta ja helppokäyttöisyydestä. Hyvä hinta-laatusuhde ja sopiva koko saavat myös positiivista huomiota. Suosittelijoiden joukossa ovat erityisesti ne, jotka ovat kokeilleet tuotetta retkillä ja saaneet hyvät unet luonnon keskellä.

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 

Makuupussit ja -alustat

Makuupussin ja makuualustan valinta on keskeistä retkeilyn mukavuudelle ja turvallisuudelle. Makuupussi tarjoaa lämpöä ja suojaa kylmissä olosuhteissa, kun taas makuualusta eristää maan kylmyydeltä ja tarjoaa pehmeän nukkumapaikan. Valitse makuupussi sään ja vuodenajan mukaan, huomioiden lämpötilaluokitus ja materiaali (untuva tai synteettinen). Makuualustassa harkitse mukavuutta, eristystä ja pakkauskokoa. Solumuovialustat ovat kestäviä ja edullisia, kun taas ilmatäytteiset alustat tarjoavat paremman mukavuuden. Oikea varusteiden valinta takaa paremmat yöunet ja energisemmän seuraavan päivän retkellä.

 

Makuupussit

Rab Alpine 200 Long
 

Käyttäjien kokemukset:

Rab Alpine 200 Long -makuupussi tarjoaa täydellisen tasapainon keveyden ja lämmön välillä, sopien erinomaisesti kesäkäyttöön. Se on suunniteltu mukavasti suuremmille henkilöille, tarjoten helppokäyttöiset vetoketjut ja kiristysnarut. Makuupussi toimii hyvin jopa +12 °C lämpötilassa, ja sen mukana tulee tilava säilytyspussi. Tämä tekee siitä ihanteellisen valinnan retkeilyyn ja pyörävaelluksiin, erityisesti kylmemmille öille, kun lisälämpöä tarvitaan käyttämällä termovuorta.

 

 

 
 
 
 • Kapea, painoa säästävä “tapered mummy” -muoto
 • Long-koko:
 • Kokonaispituus 230 cm, sopii max. 200 cm käyttäjälle
 • Ympärysmitta hartioilla: 162 cm
 • Ympärysmitta lantiolla: 136 cm
 • Paino: 685 g
 • Pakkauskoko: 30 x 18cm
 • Fillpower: 650
 • Extreme: -14°C
 • Limit: +1ºC
 • Comfort: +6ºC
 
 
 
Halti Family L RC

Käyttäjien kokemukset:
Arvostelujen perusteella makuupussi on saanut kiitosta sopivasta koostaan, mukavuudestaan kesäkäytössä ja lämmöstään, mutta toivottiin olevan pienempi pakattuna. Kookkaammat käyttäjät, jopa 183 cm ja 120 kg, ovat löytäneet pussin tilavaksi ja mukavaksi, mahdollistaen kääntymisen ilman ahtauden tunnetta.

 
 
 
 
 
 
 • Kesäkäyttöön
 • L-koko: sopii max. 190 cm käyttäjille
 • Quattrofil 7 -onttokuitutäyte
 • Vetoketjun kohdalla on lämpölista
 • Soft Touch Polyester -vuorikangas
 • Kompressiopakkauspussi
 • Paino: 1500 g
 • Extreme: -10ºC
 • Limit: +4ºC
 • Comfort: +8º
 • Pakkauskoko: 40 x 20 cm
 
 
 
 
 

Makuualustat

Exped Versa 4R M

 Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät kuvaavat makuualustaa helppokäyttöiseksi, sopivan kokoiseksi ja kevyeksi pakata. Vaikka joillakin ei vielä ole käyttökokemuksia, laadukkaan tuotteen vaikutelma on vahva, ja odotukset kesä- ja syyskäytölle ovat korkealla. Käyttäjät odottavat, että alusta keventää varusteiden painoa erityisesti kesäkaudella. Mukavuus ja riittävä täyttöpainallusten määrä mainitaan, vaikka jotkut pitävät täyttömekanismia tehottomampana verrattuna kilpailijoihin. Yksi käyttäjä toivoo leveämpää mallia, mutta on tyytyväinen. Alusta on mainittu kevyeksi ja helppokäyttöiseksi, sopivaksi kolmen vuodenajan käyttöön, sisältäen sisäänrakennetun pumpun ja paikkaussetin. Kokonaisvaikutelma on positiivinen, ja tuote saa suosituksia käyttäjiltä.

 
 
 
 
 • M-koko: 183 x 52 x 7 cm
 • Pintakangas on Öko-Tex 100 -sertifioitua 75 denierin polyesterikangasta, valmistettu kierrätetystä kuidusta
 • 200 g/m² Texpedloft-mikrokuitueriste, bluesign-sertifioitu
 • Takuuaika: 5 vuotta
 • Ilmatäytteinen
 • Paino: 715 g
 • Pakkauskoko: 23 x 15 cm
 • R-arvo: 3,7
 
 
 
 

Katso lisää makuualustoja:

Scandinavian Outdoor Makuualusta Extreme
 

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät pitävät makuualustaa kevyenä, pieneen tilaan pakkautuvana ja lämmittävänä, sopivana kesäkäyttöön ja lisälämmikkeeksi. Jotkut kokevat sen ohueksi telttapatjaksi, mutta sen keveys ja helppo kuljetettavuus rinkan päällä tai alla korostuvat useassa arvostelussa. Alusta on myös suosittu lisäeristeenä kylmemmille keleille ja toimii hyvin täytettävän makuualustan alla. Helppokäyttöisyys, kuten käyttö istuinalustana tai riippumatossa, saa kiitosta. Sen edullisuus ja kyky parantaa makuualustan eristysarvoa tekevät siitä rahansa arvoisen investoinnin. Kompaktius ja monikäyttöisyys tekevät siitä käyttäjien suosikin.

 
 

 

 
 
 
 • Äärimmäisen pieni paino (n. 155 g)
 • Mukana joustavat pakkaushihnat
 • Suojaa myös kosteudelta
 • Avainlipputuote – kotimaista työtä
 • Solumuovialusta:
 • Mitat: 181 x 55 cm x 3 mm
 • Pakkauskoko: 28 x 13 cm
 • Paino: 155 g
 
 
 

Retkeilijän tyyny

Retkeilijän tyyny on tärkeä, mutta usein unohdettu varuste, joka parantaa yöunen laatua ja mukavuutta luonnossa. Kevyt ja pakattava retkeilytyyny vie vain vähän tilaa repussa, mutta tarjoaa merkittävää tukea päälle ja niskalle, estäen niska- ja hartiasäryt. Itsetäyttyvät tai helposti täytettävät mallit tekevät niistä käytännöllisiä matkakumppaneita. Lisäksi niiden suunnittelu kestämään ulkoilman olosuhteita, kuten kosteutta ja likaa, tekee niistä ihanteellisen valinnan retkeilyyn. Parempi unen laatu vaikuttaa positiivisesti seuraavan päivän fyysiseen suorituskykyyn ja hyvinvointiin. Siksi retkeilytyyny on vähäinen investointi, joka lisää suuresti retkeilyn nautintoa, tehden siitä välttämättömän osan retkeilyvarustusta.

 
 
COCOON AIR-CORE HOOD CAMP PILLOW
 

Erinomainen

Uusi huippukevyt matkatyyny.
 • Puhallettuna koko 28cm x 37cm, paino 108g.
 • Toimitetaan minimaalisessa 8cm x 12cm kuljetuspussissa. Väri: vihreä / harmaa

 

 

 

 

 

 

Käyttäjien kokemukset:
Retkeilytyyny saa kiitosta keveydestään, mukavuudestaan ja hyvästä hinta/laatusuhteestaan. Käyttäjät korostavat sen miellyttävää materiaalia ja helppoa kuljetettavuutta, mainiten tyynyn pysyvän hyvin paikoillaan makuupussin hupussa. Tyyny on todettu erinomaiseksi valinnaksi retkeilijöille, tarjoten hyvät unet ulkona. Erityisesti sen kyky pakkautua pieneen tilaan ja kaksi eri pintamateriaalia saavat kiitosta. Monet suosittelevat tätä tyynyä retkeilyyn, pitäen sitä yhtä hyvänä tai parempana kuin muita markkinoilla olevia samankaltaisia tuotteita.

 

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
EXPED VERSA
PILLOW L
 

Erinomainen

Suositut Exped-tuotteet jatkavat voittokulkuaan. 
 • Pintamateriaali kestävää 75 denierin kierrätettyä polyesteriä
 • Öko-Tex 100 -sertifioitu: tutkitusti turvallinen, ei sisällä haitallisia kemikaaleja
 • FlatValve-venttiilin ansiosta täyttäminen ja tyhjentäminen on helppoa
 

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä retkeilytyynyihinsä, mainiten niiden olevan kevyitä, mukavia ja helposti pakattavia. Tyynyt tuovat luksusta retkeilyyn mm. miellyttävän pintamateriaalinsa ansiosta. Monet arvostavat tyynyjen olevan riittävän isoja ja pysyvän hyvin paikoillaan, parantaen nukkumamukavuutta. Erityisesti kiitosta saavat tyynyjen hiljaisuus, hyvä tuki päälle ja niskalle sekä helppo puhdistettavuus. Kokonaisuudessaan retkeilijät pitävät tyynyjä välttämättöminä varusteina parantamaan nukkumamukavuutta retkillä, suositellen niitä lämpimästi muidenkin käyttöön.

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
SEA TO SUMMIT AEROS ULTRALIGHT PILLOW REGULAR
 
 

Erinomainen

Nyrkinkokoiseen pakettiin pakkautuva ilmatäytteinen tyyny
 • Muotoilun ansiosta tyyny pysyy hyvin pään alla
 • Helppo täyttää, helppo tyhjentää
 • Pintamateriaali 20 denierin polyesterkangas

 

 

 

 

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä retkeilytyynyihinsä, mainiten niiden olevan kevyitä, mukavia ja helposti pakattavia. Tyynyt tuovat luksusta retkeilyyn mm. miellyttävän pintamateriaalinsa ansiosta. Monet arvostavat tyynyjen olevan riittävän isoja ja pysyvän hyvin paikoillaan, parantaen nukkumamukavuutta. Erityisesti kiitosta saavat tyynyjen hiljaisuus, hyvä tuki päälle ja niskalle sekä helppo puhdistettavuus. Kokonaisuudessaan retkeilijät pitävät tyynyjä välttämättöminä varusteina parantamaan nukkumamukavuutta retkillä, suositellen niitä lämpimästi muidenkin käyttöön.

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 

Reppu vai rinkka

Kuva: MichielTon / Pixabay

Retkeilijän reppu tai rinkka on avainasemassa retkellä, vaelluksella ja matkalla. Rinkan keskeinen piirre on tukirunko, joka ohjaa kuorman painon lantiovyölle ja mahdollistaa raskaankin taakan kantamisen ergonomisesti. Sen selkäosan pituussäätö ja lantiovyön oikea sijoittelu lantion suoliluiden kohdalle ovat olennaisia mukavuuden ja oikean kantotavan kannalta. Oikein säädetty rinkka tukee selkää ja jakaa painon tasaisesti, vähentäen hartioihin kohdistuvaa rasitusta. Load lifter -hihnojen oikea kulma, noin 45°, ja sijoittelu ovat myös tärkeitä säädettäessä rinkkaa oikein.

 
 

Reppu tarjoaa kevyemmän vaihtoehdon rinkalle, soveltuen lyhyemmille retkille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten juomarepuksi tai urbaanikäyttöön, joissa tarvitaan osastoja läppärille ja muille laitteille. Vaikka repuissa harvemmin on pituussäätöä, niiden keveys ja kompaktius tekevät niistä käteviä lyhyemmillä matkoilla. Retkikäyttöön naisille hyvä koko on 20-30 litraa ja miehille 25-35 litraa. Vaelluksen pituudesta riippuen hyvä rinkan koko on välillä 50 – 80 litraa.

Olipa kyse reppu tai rinkka, sen valinnassa on keskityttävä ergonomiaan, säädettävyyteen ja käyttötarkoitukseen sopivuuteen. Tämä takaa, että voit kantaa tarvittavat varusteet mukavasti ja turvallisesti, parantaen retkeilykokemusta. Investointi laadukkaaseen kantolaitteeseen on sijoitus omaan hyvinvointiin ja retkeilyn nautittavuuteen.

Hyvä nyrkkisääntö on, ettei rinkan paino ylitä kolmasosaa kantajansa painosta, ja niille, jotka ovat tottumattomia, suositus on enintään neljäsosa. Kuitenkaan turvallisuuden kustannuksella rinkan painoa ei tule liikaa keventää.

 

 

 
 

Reput

SAVOTTA JÄÄKÄRI M
 

 Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät kuvailevat reppua laadukkaaksi ja monikäyttöiseksi, joka on erityisesti suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön ja raskaiden kuormien kantamiseen. Reppu istuu selkään erinomaisesti, ja sen säädettävyys mahdollistaa käyttömukavuuden pidemmilläkin vaelluksilla. Lisävarusteet, kuten lantiovyön taskut, lisäävät käytännöllisyyttä. Käyttäjät arvostavat repun tilavuutta, Molle-järjestelmää mukautettavuuden lisäämiseksi ja hyviä kanto-ominaisuuksia. Joitakin haasteita tuo yksitaskuisuus ja materiaalin ’tahmeus’, mikä vaikeuttaa pakkaamista ja tavaroiden penkomista. Sivuvetoketju ja säädettävä selkäosa saavat kiitosta, samoin kuin repun kyky toimia lentokoneessa käsimatkatavarana. Yleisesti ottaen reppu täyttää odotukset, tarjoaa laadukkaan ja kestävän kantolaitteen päivittäiseen käyttöön ja retkeilyyn.

 
 
 • Tilavuus: 30 L
 • Paino: 1750 g
 • Materiaali: Cordura 1000D
 • Erittäin luja rakenne
 • Pitkän tuotekehityksen tulos
 • 5 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu
 
 
HAGLÖFS L.I.M 35

Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät kuvaavat reppua kevyeksi ja monipuoliseksi, ihanteelliseksi yhden päivän retkille. Se tarjoaa hyvän ilmankierron selkäpuolella, mikä on erityisen hyödyllistä pyöräillessä. Repun tilavuus ja säädettävyys saavat kiitosta, sillä se mahdollistaa varusteiden tiukan ja mukavan kiinnityksen selkään. Lisäksi reppu on suunniteltu käytännöllisesti, tarjoten riittävästi tilaa kävely- ja patikointiretkille sekä hyvin sijoitetut taskut juomapulloille ja pikkupurtavalle lantiolla, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisen valinnan päiväretkille.

 
 
 
 • Paino: 980 g
 • Tilavuus: 35 L
 • Läppätasku
 • Rintaremmi
 • Lantiovyö on leveä ja hyvin pehmustettu
 • Lantiovyötaskut
 • Sivuilla on joustavat taskut
 

Rinkat

Fjällräven Kajka 85

 Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ylistävät rinkan huippulaatua, erityisesti materiaalien osalta, ja sen erinomaisia säätöominaisuuksia, jotka tekevät kantamisesta mukavaa jopa raskaan taakan kanssa. Rinkan tilavuus, isot sivu- ja alataskut saavat kiitosta, samoin kuin sen mukavuus selässä ja erinomainen lantiovyö, joka on tärkeä pidemmillä vaelluksilla. Käyttäjät arvostavat täysin aukeavaa etumusta, joka helpottaa tavaroiden saamista rinkasta ilman, että kaikkea tarvitsee kaivaa esiin. Vaikka alimmat vetoketjut ovat joillekin käyttäjille hankalat käyttää ja vetoketjut voivat olla kankeita, erityisesti alaluukun kaareva vetoketju, kokonaisarvio on, että rinkka on laadukas, hyvin selkään istuva ja erittäin käytännöllinen. Monipuoliset säätömahdollisuudet ja käytännölliset yksityiskohdat, kuten helppo pakattavuus ja monipuoliset taskut, tekevät siitä loistavan valinnan kaikenlaisille vaelluksille. Rinkka on kestävä, mukava kantaa ja tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen, tehden siitä suositellun valinnan retkeilijöille.

 
 
 • Paino: 3450 g
 • Tilavuus: 85 L
 • Miesten malli: naisten mallia suoremmat olkahihnat
 • Selän pituuden säätö välillä 44 – 67 cm
 • Runko on tehty suomalaisesta FSC-sertifioidusta koivusta
 • Perfect Fit -systeemi
 • Sadesuoja vakiovarusteena
LUNDHAGS PADJE LIGHT 45 REGULAR

  Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät pitävät kevyttä rinkkaa miellyttävänä kantaa ja tilavampana kuin ilmoitettu, kiitos mesh-taskujen. Rinkan yksitaskuisuus ja tahmea sisäpinta aiheuttivat haasteita tavaran käsittelyssä sateessa. Vaikka rinkka sai kehuja keveydestään ja kanto-ominaisuuksistaan, tietyt käytännön puutteet vaikuttivat käyttökokemukseen.

 
 
 • Paino: 1050 g
 • Tilavuus: 45 L
 • “Carry Comfort 2.0” -kantojärjestelmä
 • 8 mm alumiinirunko pitää rinkkaa ryhdissä
 • Vettä hylkivä materiaali
 • Tuote ei sisällä PFC-yhdisteitä
Savotta Jääkäri L

 Käyttäjien kokemukset:
Käyttäjät ylistävät rinkan huippulaatua, erityisesti materiaalien osalta, ja sen erinomaisia säätöominaisuuksia, jotka tekevät kantamisesta mukavaa jopa raskaan taakan kanssa. Rinkan tilavuus, isot sivu- ja alataskut saavat kiitosta, samoin kuin sen mukavuus selässä ja erinomainen lantiovyö, joka on tärkeä pidemmillä vaelluksilla. Käyttäjät arvostavat täysin aukeavaa etumusta, joka helpottaa tavaroiden saamista rinkasta ilman, että kaikkea tarvitsee kaivaa esiin. Vaikka alimmat vetoketjut ovat joillekin käyttäjille hankalat käyttää ja vetoketjut voivat olla kankeita, erityisesti alaluukun kaareva vetoketju, kokonaisarvio on, että rinkka on laadukas, hyvin selkään istuva ja erittäin käytännöllinen. Monipuoliset säätömahdollisuudet ja käytännölliset yksityiskohdat, kuten helppo pakattavuus ja monipuoliset taskut, tekevät siitä loistavan valinnan kaikenlaisille vaelluksille. Rinkka on kestävä, mukava kantaa ja tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen, tehden siitä suositellun valinnan retkeilijöille.

 
 
 
 • Paino: 3680 g
 • Rinkan sisällä on irrotettava putkirunko
 • Sisällä tasku juomapussille
 • Reppuosan materiaali: 1000D Cordura
 • Tilavuus: 60 litraa
 • Paino: 2340 g
 • Vastuullisemmin ulkona-merkintä
 • 5 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu
 
 

Keittiövälineet

Retkeilyn keittiövälineiden valinta

Retkeilyn keittiövälineiden valinta heijastaa usein retkeilijän henkilökohtaisia mieltymyksiä, retken pituutta ja tavoitteita. Jotkut arvostavat mukavuutta ja keveyttä, toiset taas panostavat monipuoliseen ruoanvalmistukseen luonnon keskellä. Tämän vuoksi on tärkeää miettiä, mitä odottaa retkeltä ja miten ruoanlaitto siihen liittyy.

 

 
 
 
Kuva: LUM3N / Pixabay

Mukavuuden ja Painon Tasapaino

Keittiövälineiden valinta riippuu loppujen lopuksi omasta mukavuusvaatimuksesta ja retken pituudesta. Yksinkertaisuutta ja keveyttä arvostava retkeilijä saattaa valita varusteikseen ainoastaan kaasukeittimen ja yhden monikäyttöisen alumiinimukin/kattilan. Tämä yhdistelmä mahdollistaa veden keittämisen ja pussiruokien valmistamisen minimaalisella painolla, mikä on erityisen arvokasta pitkiä matkoja vaellettaessa.

Kokkaamisen Ilo Luonnossa

Toisaalta, ne, jotka nauttivat kokkaamisesta luonnon helmassa ja haluavat kokea retken myös kulinaarisena seikkailuna, saattavat päätyä pakkaamaan mukaansa laajemman valikoiman ruuanlaittovälineitä. Tämä voi sisältää keittimen lisäksi erilaisia kattiloita, paistinpannuja, astioita ja ehkä jopa mausteita ja laajemman valikoiman raaka-aineita. Vaikka tämä lähestymistapa lisää rinkan painoa, se tarjoaa vastineeksi rikkaampia ateriakokemuksia ja mahdollisuuden nauttia monipuolisemmasta ruokavaliosta retken aikana.

Henkilökohtainen Tarkoitus ja Valinnat

Mikä tahansa onkin retken perimmäinen tarkoitus – olipa se sitten luonnon kauneudesta nauttiminen, fyysisen kunnon koettelu tai yksinkertaisesti irtautuminen arjesta – keittiövälineiden valinnan tulisi tukea tätä päämäärää. Keveyttä suosiville retkeilijöille suositellaan minimivarustusta, kun taas kulinaarisista nautinnoista kiinnostuneiden kannattaa varautua kantamaan hieman lisäpainoa.

Yhteenveto

Retkeilyvälineiden valinta on henkilökohtainen päätös, joka vaatii tasapainottelua mukavuuden, painon, ja ruoanlaiton nautinnon välillä. Olennaista on tunnistaa omat prioriteetit ja valita välineet, jotka tekevät retkestä mahdollisimman miellyttävän ja mielekkään. Muista, että jokainen valinta vaikuttaa kokonaiskokemukseen, ja siksi on tärkeää miettiä tarkkaan, mitä todella tarvitsee mukaan luontoon.

Retkikeitin

Kuva: Ssidde / Pixabay

Retkikeittimen valinta

Retkikeittimen valinta on keskeinen tekijä retkeily- ja vaelluskokemuksen kannalta, sillä se mahdollistaa ruoanlaiton ja veden keittämisen luonnon keskellä. Keittimen avulla voi nauttia lämpimästä ateriasta, mikä lisää mielialaa, palauttaa voimia ja auttaa pysymään lämpimänä vaihtelevissa sääolosuhteissa. Lisäksi keitin toimii tärkeänä turvavälineenä mahdollistaen juomaveden puhdistamisen keittämällä, mikä on kriittistä erämaaolosuhteissa.

 
 

Retkikeittimen Valinnan Perusteet

Kun valitset itsellesi sopivinta retkikeitintä, huomioi seuraavat seikat:

 • Polttoainetyyppi: Valikoimassa on kaasukeittimiä, monipolttoainekeitintä sekä perinteisiä Trangia-keittimiä, jotka ovat saatavilla sekä sprii- että kaasupolttimilla. Kaasu on yleisin ja suosituin polttoaine, kiitos sen helppokäyttöisyyden ja puhtaan palamisen. Se sopii erinomaisesti kevästä syksyyn, kun taas talvella bensiini- tai monipolttoainekeittimet ovat luotettavampia. Risukeittimet tarjoavat ekologisen vaihtoehdon, hyödyntäen luonnosta kerättävää polttoainetta, kuten oksia ja tikkuja. Huomioi kuitenkin, että luonnonpuistojen ja suojelualueiden säännöt risujen ja muun luonnonmateriaalin keräämisestä vaihtelevat paikasta riippuen.

 • Paino ja koko: Retkeilijän on arvioitava, kuinka paljon painoa on valmis kantamaan. Kompaktit kaasukeittimet, jotka mahtuvat nyrkin sisään, ovat ihanteellisia lyhyille reissuille ja pitkille päivävaelluksille niiden keveyden ja tehokkuuden ansiosta. Mikäli haluat panostaa keittimen tukevuuteen, kannattaa valita malli jossa kaasupatruuna liitetään letkun päähän.

 • Tehokkuus ja säädeltävyys: Kaasukeittimissä on yleensä parhaat säätömahdollisuudet liekin hallintaan, mikä mahdollistaa tarkemman lämpötilan säätelyn ja monipuolisemman ruoanlaiton. Tehokkuus on tärkeää polttoaineen kulutuksen ja ruoan kypsymisaikojen kannalta.

 • Säänkestävyys: Valitse malli, joka toimii luotettavasti myös kylmissä ja tuulisissa olosuhteissa. Jotkin keittimet on varustettu tuulisuojilla ja suunniteltu toimimaan optimaalisesti alhaisissa lämpötiloissa.

Retkikeittimen valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten retken kesto, sääolosuhteet ja henkilökohtaiset mieltymykset ruoanlaiton suhteen. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja valitse sellainen, joka vastaa parhaiten omia tarpeitasi ja retkeilytapaasi.

TRANGIA 25-3 UL GAS

Käyttäjien kokemukset:
Arvostelujen perusteella kaasukäyttöiset Trangia-retkikeittimet saavat kiitosta helppokäyttöisyydestä, nopeudesta ja tehokkuudesta verrattuna perinteisiin spriikeittimiin. Käyttäjät arvostavat keittimen mm. tukevuutta ja tuulenkestävyyttä. Kaasupoltin tekee vanhasta luottopelista nopeamman, siistimmän ja tehokkaamman, ja se on koettu hyväksi ostokseksi. Erityisesti pienempi malli on kevyt, vie vähän tilaa ja on käyttäjien mielestä ehdottoman näppärä päiväretkille. Lisäksi pinnoitettu paistinpannu tuo mukanaan pientä luksusta retkeilyyn. Kaasupullon pakkaamista pidetään hieman kömpelönä, mutta eri kokoisten pullojen saatavuus helpottaa tätä ongelmaa. Kokonaisuutena kaasukäyttöinen Trangia on luotettava ja käyttäjien suosittelema vaihtoehto retkeilyyn.

 
 
 
 • UltraLite-alumiiniseoksen ansiosta entistä kevyempi
 • 2 alumiinikattilaa, 1,75l ja 1,5l
 • Non-stick-paistinpannu 22cm ja kahva
 • GB-74-kaasupoltin
 • Alumiinikahva
 • Mitat: 22×10,5 cm
 • Paino 980 g
 
PRIMUS OMNILITE TI AND BOTTLE
 

Käyttäjien kokemukset:
Arvostelujen mukaan keitin on saanut kiitosta keveydestään, jämäkkyydestään ja monikäyttöisyydestään. Vaikka jotkut käyttäjät mainitsevat keittimien olevan meluisia, moni kokee äänen tasaiseksi ja ei häiritseväksi. Keittimet ovat varustettu alustalla ja tuulisuojalla, mutta vaihtosuuttimien ja työkalujen säilytysratkaisut puuttuvat. Käyttäjät pitävät tuotteita laadukkaina, tehokkaina ja varmatoimisina, vaikka käyttö vaatii opettelua. Äänenvaimentimen hankinta mainitaan usein, ja suuttimen katkeaminen on mainittu yksittäisenä ongelmana. Tehonsäätö ja nivelletty letkusto saavat kiitosta, samoin kuin keittimien kyky tyhjentyä jäännöspaineella. Tuotteet ovat toimivia, kevyitä ja pakattavissa pieneen tilaan, tehden niistä erinomaisia valintoja vaelluksille ja retkeilyyn.

 
 
 • Toimii kaasulla: bensiinillä, dieselillä, kerosiinilla, polttoöljyllä, lamppuöljyllä…
 • Teho: 2600 W
 • Paino: 341 g
 
BUSHCRAFT ESSENTIALS BUSHBOX LF TITANIUM

Käyttäjien kokemukset:
Arvostelut korostavat retkikeittimien erinomaista laatua, keveyttä ja kestävyyttä, tehden niistä täydellisiä seikkailuihin. Käyttäjät arvostavat keittimien monipuolisuutta, sillä niitä voidaan käyttää puun, hiilen ja Trangia-poltinaineen kanssa. Käyttäjät pitävät tuotteita kevyinä, nopeina kokoontaitettavina, ja arvostavat mukana tulevaa kestävää säilytyspussia. Joissain arvosteluissa mainitaan pieniä parannusehdotuksia, kuten suurempi syöttöaukko tai parempi säilytysratkaisu pientarvikkeille. . Asiakkaat pitävät keittimiä välttämättöminä varusteina retkeilyyn, tehokkaina ja helppokäyttöisinä, ja ne sopivat erinomaisesti 1-3 henkilön käyttöön.

 
 
 • Materiaali: 1 mm paksua titaania
 • Pieneen pakkautuva rakenne
 • Mukana myös pakkauspussi
 • Pakkauskoko: 14 x 10 x 1,2 cm
 • Mitat: 14 x 10 x 10 cm
 • Paino: 300 g

BIOLITE CAMPSTOVE 2+

Katso hinta kaupasta
Siiry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
BIOLITE CAMPSTOVE 2+

 Käyttäjien kokemukset:
Arvostelut ylistävät Campstove 2+:n älykkyyttä, käytännöllisyyttä ja monipuolisuutta. Käyttäjät pitävät tuotetta erittäin kätevänä ja luotettavana kumppanina niin retkeilyssä kuin sähkökatkosten aikana, kiittäen sen kompaktia kokoa ja helppokäyttöisyyttä. Biolite 2+ ja sen lisävarusteet saavat kiitosta kokonaisuutena, joka yhdistää kätevyyden ja ekologisuuden. Vaikka yhteispaino ja tilavuus reppuun pakattuna voi olla merkittävä, käyttäjät näkevät mahdollisuuden jakaa osat vaelluskavereiden kesken rasituksen kohtuullistamiseksi. Tuote soveltuu erityisen hyvin autoavusteiseen telttailuun. Pitkäaikaiset käyttäjät raportoivat tuotteen kestävyydestä ja toimivuudesta vuosien varrella, antaen sille korkeat arvosanat ja suositellen sitä lämpimästi.

 

 
 
 
 
 • Sisäinen akku: 3 200 mAh
 • Lähtöportit: USB A
 • Tuloportit: Micro USB
 • Keittoaika: 4,5 minuuttia 1 litralle
 • Mukana paketissa: CampStove 2+, FlexLight ChromaReal LED, ylimääräisiä säilytyspusseja, Sytytin, USB-johto
 • Paino: 935 g
 • Mitat: 201 x 127 x 127 mm
 
 

Vedenpuhdistus

Kuva: MooreProtectionWien / Pixabay

Retkeillessä vedenpuhdistus on välttämätöntä, sillä puhtaan veden saatavuus Suomen luonnossa ei ole itsestäänselvyys. Erityisesti pidemmillä vaelluksilla, missä veden kantaminen mukana ei ole mahdollista, on tärkeää osata puhdistaa löydetty vesi juomakelpoiseksi. Puhdistamisen tarve riippuu mm. alueen ihmisten ja eläinten määrästä: mitä vähemmän liikennettä, sitä todennäköisemmin vesi on puhdasta tai ainakin puhtaampaa. Puhdistamismenetelmiä on monia, jokainen niistä soveltuen eri tilanteisiin ja tarpeisiin.

 

Veden voi puhdistaa keittämällä, mikä on  varma tapa tuhota vedessä olevat taudinaiheuttajat, kuten bakteerit ja virukset. Tämä menetelmä on kuitenkin aikaavievä ja vaatii polttoaineen kulutusta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kemiallisia puhdistajia, kuten vedenpuhdistustabletteja, jotka ovat kevyitä ja helppoja kuljettaa, mutta voivat jättää veteen sivumakua. Suodattimet, kuten vedensuodattimet ja suodatinpullot, tarjoavat kätevän tavan poistaa taudinaiheuttajat vedestä ilman sivumakua, mutta vaativat säännöllistä huoltoa.

Uusimpia menetelmiä ovat UV-valoon perustuvat puhdistimet, jotka ovat nopeita ja helppokäyttöisiä, mutta vaativat sähköä (paristoja/akun) toimiakseen. Valinnassa kannattaa huomioida retkikunnan koko, retken kesto sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Olennaista on aina valita mahdollisimman puhdasta alkuvettä puhdistettavaksi. Muistutetaan myös ekologisesta vastuusta: älä saastuta luonnonvesiä:

 • Vältä astioiden pesemistä suoraan luonnonvesissä. Kerää sen sijaan pesuvesi astiaan ja anna veden imeytyä maahan pesun jälkeen.
 • Älä käytä kaivoa tiskaukseen tai peseytymiseen, jotta vältetään sen saastuminen.
 • Suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita, kuten biohajoavia tiskiaineita, shampoita ja saippuoita, jotka eivät vahingoita luontoa.

Vedenpuhdistusmenetelmän valintaan vaikuttaa myös käyttöolosuhteet, kuten retken kesto ja sääolosuhteet. Kylmemmissä olosuhteissa keittäminen voi olla kätevintä, kun taas lämpimämmässä säässä kevyemmät ja nopeammat menetelmät, kuten suodattimet tai kemialliset puhdistajat, voivat olla suositeltavampia. On tärkeää muistaa, että riippumatta valitusta menetelmästä, vedenpuhdistuksen tavoitteena on aina taata turvallinen juomavesi retkeilyn aikana.

Lisäyksenä mainittakoon, että erityisesti karavaanaripiireissä sosiaalisen median ryhmissä kiertää usein ’vinkkejä’ ja kehuskeluja siitä, kuinka on juotu 30 vuotta vettä saman auton vesisäiliöstä puhdistamatta sitä koskaan, ja silti ei ole koskaan ollut ongelmia. Myös väitteitä siitä, ettei vesisäiliöiden puhdistukseen tarvita tabletteja tai muita puhdistuskeinoja, esiintyy. Tällaiset neuvot perustuvat kokemuksiin, joissa vanhan vesisäiliön juomavesi ei ole aiheuttanut sairastumista. On tärkeää muistaa, että tämä voi johtua neuvon antajan vahvasta vastustuskyvystä, ja heidän onnekseen he eivät ole kohdanneet ongelmia.

Kuitenkin, ihmiselle, jonka vastustuskyky ei ole yhtä vahva – olipa syynä ikä, sairaus tai muu syy – tällaisen neuvon noudattaminen voi olla riskialtista. Sairastuminen matkalla voi olla paitsi epämiellyttävää, myös vaarallista, etenkin kun ollaan kaukana terveydenhuollon palveluista.

Siksi on viisasta suhtautua varauksella vinkkeihin, jotka kehottavat jättämään vesisäiliön/veden puhdistamatta tai juomaan suoraan purosta yms. On tietty jokaisen henkilökohtainen valinta haluaako puhdistaa veden vai käyttääkö vettä täysin puhdistamattomana.Turvallisuuden ja terveyden kannalta on parempi käyttää suositeltuja puhdistusmenetelmiä, kuten puhdistustabletteja, jotka on suunniteltu erityisesti veden desinfiointiin ja taudinaiheuttajien torjuntaan. Näin varmistetaan, että juomavesi on turvallista kaikille, riippumatta yksilön vastustuskyvystä. Parempi olla turvassa kuin katua jälkikäteen pilalle mennyttä reissua tai jotain vielä pahempaa.

 

 
KATADYN MICROPUR FORTE
 

Kätevä

KATADYN MICROPUR FORTE
 • 100 tablettia (100 x 1 l vettä)
 • Hopeaionien ja kloorin ansiosta on veden desinfiointi on nopeaa
 • Vaikuttaa 30 minuutin käsittelyllä viruksia ja bakteereja vastaan
 • 2 tunnin jälkeen myös giardiaa vastaan
 
 

Käyttäjien kokemukset:

Tuote on saanut lähes poikkeuksetta täydet viisi tähteä käyttäjiltään, mikä osoittaa sen olevan erittäin suosittu ja arvostettu.  Tuotteen käyttö on helppoa, ja se on todettu tehokkaaksi bakteerien, virusten ja loismatojen torjunnassa. Vaikka joitain mainintoja on tehty tuotteen jättämästä kloorin mausta, useat arvostelijat ovat kommentoineet, että maku on helppo peittää tai siihen tottuu. Pakkaus sisältää riittävästi tabletteja sadan litran veden puhdistamiseen.  Jotkut ovat vertailleet tuotetta vedensuodattimiin, mutta korostaneet tabletin kätevyyttä ja keveyttä matkakäytössä.

 
 
 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
MSR MINIWORKS EX
 
 

Erinomainen

MSR MINIWORKS EX
 • Keraaminen suodatinelementti suodattaa bakteerit ja alkueläimet
 • Aktiivihiilisuodatin poistaa makuja
 • Arvioitu keraamisen suodatinelementin kestoikä: n. 2000 litraa
 • Suodatusnopeus n. 1 litra minuutissa
 

Käyttäjien kokemukset:

Positiiviset kommentit korostavat suodattimen helppokäyttöisyyttä, luotettavuutta ja kykyä tuottaa juotavaa vettä normaalista järvivedestä. Käyttäjät arvostavat myös mahdollisuutta liittää suodatin suoraan juomarakkoon. Useat arvostelut mainitsevat tarpeen suodattimen säännölliselle puhdistukselle, erityisesti sameassa vedessä käytettäessä, sekä suodattimen kulutuksen seurannan tärkeyden. Vaikka suodatin ei ole nopein mahdollinen, sen tehokkuus ja käyttömukavuus retkeily- ja matkakäytössä näyttävät olevan sen vahvuuksia.

 
 
 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 
KATADYN HIKER PRO
 
 

Erinomainen

KATADYN HIKER PRO
 • Suodattaa vedestä pois bakteerit, alkueläimet, itiöt, lepoitiöt, levät  ja sedimentin
 • Aktiivihiilisuodatus poistaa vedestä makua, eliminoi hajut ja poistaa kemikaaleja
 • Suodatinelementin kestoikä: jopa 1150 litraa riippuen veden laadusta
 • Kahden vuoden takuu
 
 

Käyttäjien kokemukset:

Positiiviset kommentit korostavat suodattimen helppokäyttöisyyttä, luotettavuutta ja kykyä tuottaa juotavaa vettä normaalista järvivedestä. Käyttäjät arvostavat myös mahdollisuutta liittää suodatin suoraan juomarakkoon. Useat arvostelut mainitsevat tarpeen suodattimen säännölliselle puhdistukselle, erityisesti sameassa vedessä käytettäessä, sekä suodattimen kulutuksen seurannan tärkeyden. Vaikka suodatin ei ole nopein mahdollinen, sen tehokkuus ja käyttömukavuus retkeily- ja matkakäytössä näyttävät olevan sen vahvuuksia.

 
Siirry kauppaan

Myyjä
Scandinavian outdoor

 
 

Retkiruoka

Retkiruokailu on olennainen osa jokaisen retkeilyn suunnittelua ja toteutusta. Se tarjoaa tarvittavan energian ja ravitsemuksen, jotka ovat välttämättömiä ulkoiluaktiviteettien aikana. Valittaessa sopivia ruokia retkelle on tärkeää ottaa huomioon niiden ravintoarvo, paino, pakkauskoko ja valmistuksen helppous.

Kuivamuonat, kuten pakastekuivatut ateriat, instant-keitot ja -puurot, ovat erittäin suosittuja retkeilijöiden keskuudessa niiden keveyden, helpon valmistuksen ja monipuolisuuden ansiosta. Tarvitset vain kuumaa vettä, ja muutamassa minuutissa sinulla on valmis, ravitseva ateria, joka voi vaihdella lihasta kasvisvaihtoehtoihin. Kevyet ja nopeasti valmistuvat ateriat, kuten nuudelit, tarjoavat myös helpon tavan saada lämmin ateria tai aamupala, mikä on erityisen arvokasta kylmissä olosuhteissa. Tämä tekee niistä ihanteellisen valinnan retkeilijöille, jotka etsivät nopeita, ravitsevia ja helppoja ratkaisuja ruokailuun luonnossa. Saatavilla on laaja valikoima makuja ja tyylejä, joten jokainen löytää varmasti mieluisia vaihtoehtoja, jotka vastaavat henkilökohtaisia ravitsemustarpeita ja makuja samalla kun minimoidaan pakkausten paino ja tilavuus.

Energiapatukat, pähkinät, kuivatut hedelmät ja suklaa ovat mainioita välipaloja, jotka tarjoavat nopeaa energiaa ja ovat helppoja kantaa. Ne ovat myös käteviä, koska ne eivät vaadi valmistusta eivätkä vie paljoa tilaa rinkassa.

Monille retkeilijöille myös itse valmistetut ateriat ovat osa retkeilykokemusta. Kotona kuivatut ateriat ovat yksi tapa valmistaa ravitsevia ja mukautettuja ruokia, jotka ovat valmiita nautittavaksi lisäämällä vain vettä. Tämä mahdollistaa suuremman kontrollin aterioiden ravintoarvoista ja mausta.

Lopuksi, retkiruokailussa on tärkeää muistaa ympäristön kunnioittaminen. Kaikki pakkausmateriaalit tulee kantaa pois luonnosta, ja ruoanvalmistuksessa tulee käyttää kestäviä käytäntöjä. Suosi siis poltettavia pakkausmateriaaleja: paperia ja
pahvia.

Vältä muiden jätteiden polttamista! Pakkaukset, jotka sisältävät muovia tai alumiinifoliota, eivät sovi poltettavaksi, sillä ne voivat jättää taakseen hajoamattomia jäämiä ja tuottaa myrkyllisiä kaasuja.

Valitsemalla oikeat ruoat ja huolehtimalla ympäristöstä varmistat, että retkeilykokemuksesi on paitsi nautinnollinen myös kestävä.

 
 

Vaelluskengät

Kuva: Hans / Pixabay

Vaelluskengät ovat avainasemassa onnistuneelle retkelle, sillä ne tukevat jalkaa ja nilkkaa maastossa liikuttaessa. Käyttötarkoituksen mukaan kengän valinta vaihtelee: kevyemmille päiväretkille suositellaan joustavampia kenkiä, kun taas raskaita rinkkoja kantaessa tarvitaan tukevampia ja jäykempiä vaihtoehtoja. Suomen kosteissa olosuhteissa vedenpitävät Gore-Tex-kengät ovat suosittuja, mutta kalvottomat mallitkin löytävät käyttäjänsä. Jäykkyysluokitus auttaa valitsemaan oikean tuen ja mukavuuden eri maastoille: kevyestä A-luokasta vaativampaan C-luokkaan.

 

Kenkien huoltaminen on tärkeää, sillä se pidentää niiden käyttöikää. Säännöllinen puhdistus ja kyllästys pitävät kengät vedeltä suojattuina ja materiaalit hengittävinä. Erityisesti nahkakengät hyötyvät vahauksesta, joka estää materiaalin kuivumisen. Kengänhoitotuotteita valitessa on syytä varmistaa, että ne sopivat käytettävän kengän materiaaleille.

Kenkien säilytys on myös olennainen osa huoltoa: pimeä ja viileä paikka säilyttää kengät parhaiten. Säännöllinen käyttö ja asianmukainen säilytys estävät materiaalien kovettumisen. Vaellussukkien, kuten ohuiden alussukkien ja keskipaksujen päällisukkien, käyttö vähentää jalkojen hiertymistä ja parantaa mukavuutta. Ennen pitkää vaellusta uusien kenkien sisäänajo on suositeltavaa välttääkseen hiertymiä.

Tiivistetysti, vaelluskengän valintaan vaikuttavat retken luonne, maasto ja sääolosuhteet. Oikeanlaisen tuen, mukavuuden ja vedenpitävyyden lisäksi kenkien huolto ja oikeanlainen käyttö ovat keskeisiä tekijöitä vaelluskokemuksen parantamiseksi.

LOWA RENEGADE MID GTX
 

Käyttäjien kokemukset:
Vaelluskengät saavat kiitosta mukavuudestaan, keveydestään ja tuesta, jonka ne tarjoavat jalalle ja nilkalle. Monet arvostavat kenkiä niiden sopivuudesta sekä maastoon että kaupunkikäyttöön, erityisesti leveämmän lestin tarve huomioiden. Vedenpitävyys on myös tärkeä ominaisuus, joka nostetaan esiin useissa arvosteluissa, kiitos suosittujen Gore-Tex-mallien. Jotkut käyttäjät kuitenkin kokevat, että kengät voivat olla liukkaat liukkaalla alustalla ja että ne voivat tuntua aluksi jäykiltä, mutta maastossa tämä jäykkyys muuttuu eduksi. Kestävyys on myös huomionarvoinen, sillä jotkut käyttäjät raportoivat käyttäneensä aiempia malleja vuosia. Kenkien huolto ja oikea kokovalinta korostuvat myös tärkeinä asioina pitkäikäisyyden ja mukavuuden kannalta. Vaikka jotkut kokivat kengät odotuksia veltoimmiksi, valtaosa on tyytyväisiä ostokseensa ja suosittelee kenkiä muillekin ulkoilijoille.

 
 
 
 • Kevyesti nilkkaa tukeva rakenne
 • Gore-Tex-kalvo: täysin vedenpitävät, silti hengittävät
 • PU-välipohja vaimentaa iskuja
 • Pintamateriaali: Nupukkinahka ja tekstiili
 • Lowa ei käytä tuotteissaan PFC-yhdisteitä.
 • Paino: 550 g
 • Valmistettu Euroopassa
MEINDL KANSAS GTX LADY
 

Käyttäjien kokemukset:
Vaelluskengät ovat mukavat jalassa, tukevat hyvin nilkkaa ja muotoutuvat käytössä. Monet käyttäjät suosittelevat ottamaan suuremman koon kuin tavallisesti, sillä koot voivat olla hieman pienempiä. Kengät ovat kevyet, mutta samalla tarpeeksi tukevat ja vedenpitävät, mikä tekee niistä sopivat sekä maastoon että kaupunkiin. Kestävyys ja laatu saavat kiitosta, ja useat arvostelijat mainitsevat kengät hyväksi sijoitukseksi pitkäaikaiseen käyttöön. Joissakin tapauksissa kengät ovat tuntuneet aluksi kovilta, mutta mukavuus on parantunut käytön myötä. Lesti on mainittu kapeaksi joissakin tapauksissa, mikä voi vaikuttaa istuvuuteen. Käyttäjät ovat tyytyväisiä kengän ulkonäköön, ja monet suosittelevat niitä erityisesti vaelluksille ja ulkoiluun erilaisissa olosuhteissa. Kengät on koettu sopiviksi leveälestisille ja rakkoherkille jaloille, eivätkä ne paina tai purista. Kokonaisuutena arvostelut heijastavat tyytyväisyyttä vaelluskenkien mukavuuteen, tukevuuteen ja monikäyttöisyyteen.

 
 
 • Huippulaadukas nahka pintamateriaalina
 • Gore-Tex-kalvo pitää veden ulkopuolella
 • B-jäykkyys
 • Kärjessä kunnollinen kivisuojus
 • Kannan sitoo hyvin paikalleen Meindlin Digafix-tuki
 • Paino: 590 g
MEINDL KANSAS GTX

 Käyttäjien kokemukset:

Meindlin Kansas vaelluskengät saavat kehuja erinomaisesta vedenpitävyydestään ja laadukkuudestaan. Alkuvaiheen epävarmuudesta huolimatta käyttäjät huomaavat, että kengät muotoutuvat käytössä mukavasti jalkaan. Useat suosittelevat valitsemaan normaalia suuremman koon paremman istuvuuden varmistamiseksi. Kengät ovat saaneet kiitosta mukavuudestaan lyhyillä kokeiluilla ja pidemmillä matkoilla, tarjoten hyvää tukea nilkalle ja pitoa liukkailla alustoilla, vaikkakin jotkut toivoivat parempaa pitoa märässä maastossa. Meindlin laatu ja kestävyys tekevät niistä suosikin vaelluksille ja metsäretkille, ja monille käyttäjille malli on osoittautunut luotettavaksi valinnaksi toistuvaan käyttöön. Kokonaisuutena arvostelut heijastavat tyytyväisyyttä kengän suorituskykyyn ja mukavuuteen erilaisissa ulkoiluaktiviteeteissa.

 
 • Huippulaadukas nahka pintamateriaalina
 • Gore-Tex-kalvo pitää veden ulkopuolella
 • B-jäykkyys
 • Kärjessä kunnollinen kivisuojus
 • Kannan sitoo hyvin paikalleen Meindlin Digafix-tuki
 • Paino: 750 g
 

Loppusanat

Retkeily on enemmän kuin vain ulkona olemista – se on kokemus, joka ravitsee sielua ja kehoa yhtäaikaisesti. Toivottavasti tämä artikkeli on antanut sinulle eväitä ja inspiraatiota seuraavaa seikkailuasi varten. Muista, että jokainen askel luonnossa on mahdollisuus oppia uutta itsestäsi ja ympäristöstäsi.

Kun varusteiden valinta tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä, palaa takaisin perusasioiden äärelle. Kuuntele tarpeitasi ja ota huomioon, millaiseen retkeilyyn varusteita tarvitset. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa nauttia luonnosta – tärkeintä on, että löydät oman polkusi ja teet sen omalla tavallasi.

Muista myös turvallisuus. Ennen retkelle lähtöä tarkista sääolosuhteet ja varmista, että varusteesi ovat kunnossa. Kerro aina jollekulle, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Luonto on kaunis, mutta myös arvaamaton, ja valmistautuminen on avain turvalliseen retkeilyyn.

Muista aina kunnioittaa luontoa ja muita retkeilijöitä, ja jätä jälkesi vain hyviin muistoihin ja jälleen kohtaamisiin luonnon ihmeiden parissa.

 

Rakkaat lukijat, teidän kokemuksenne ja näkemyksenne rikastuttavat tätä blogia! Jätä kommentti tai jaa oma tarinasi – juuri sinun äänesi voi inspiroida ja valaista muita. Liity keskusteluun ja jaetaan yhdessä!

 

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *