Karavaanarin perustarvikkeet

Kerron tässä oman näkemykseni karavaanarin perustarvikkeille, siis omani!  Jollekkin viiden hengen hierova nahkasohva integroidulla stereolla ja olutautomaatilla markiisin alla voi olla ehdoton perustarvike, mutta se ei ole minun juttu ja näin en koe sitä karavaanarin perustarvikkeisiin :). Oma vinkkini aloittelevalle karavaanarille on että, älä täytä autoa turhalla tavaroilla. Pienemmälläkin tavaramäärällä varmasti pärjät ja silloin kun joitain ei ole niin siinä kohtaa luovuus alkaa kukoistaamaan. Muutaman reissun kun tekee niin tietää mitä oikeasti tarvitsee.

 

AJOKIILAT JA VESIVAAKA

Alkuun kun saavutaan leirintäalueelle tai vaikka puskaparkkiin on hyvä vaaita auto suoraan. Ajokiilat sekä vesivaaka on välttämätön perustarvike auton varustukselle. Esim. kaasujääkaappin toiminta saattaa häiriintyä eli ei kylmiä kunnolla, jos sitä käytetään niin, että se on vinossa. Kuka nyt muutenkaan haluaisi olla autossa, joka on kallellaan johonkin päin.

 
 

Jatkojohto ja adapteri

Heti kun auto on suorassa, kytketään auto sähköverkkoon. Saadaan autossa mahdollisesti oleva ilmastointi viilentämään autoa ja jääkaappi vaihdettua kaasulta sähkölle. Laadukas 10-25 m pitkä caravan-liitäntäjohto CEE-pistokkeilla on auton perustarvike. Myös adapteri normaaliin pistorasiaan tarvitaan. Joillakin leirintäalueilla on sähköt tolpassa normaalilla pistorasialla.

Ulkomatto

Hyvä olla ulkomatto mm. retkikalusteiden alle. On mukava tassutella autosta pihalle vaikka paljain jaloin. Havunneulaset, hiekka ym. ei kulkeudu niin helposti autoon sisälle kun on tarkoitukseen sopiva matto.  Maton on hyvä olla vettä läpäisevä.

Retkipöytä ja tuolit

Retkipöytä ja tuolit. Ehdottomat varusteet. Alumiini runkoiset hyvin kokoontaittuvat ovat erinomaiset kevyen käsiteltävyytensä vuoksi. Myös säädettävät jalat on hyvä olla.

Grilli

Grillejä on markkinoilla moneen lähtöön. Nykyaikaiseen laadukkaaseen kannettavaan kaasugrilliin kannattaa panostaa. Ne ovat käteviä kuljettaa, käyttää sekä puhdistaa. Niihin on saatavana lisäosia. Grillejä voi käyttää jopa pienellä kaasupatruunalla mikäli haluat otaa grillin mukaan vaikka retkelle.

Astiat ja keittiön tarvikkeet

Melamiini astiat ovat erinomaisia kestävyytensä ja keveytensä vuoksi. Laadukkaat sellaiset ovat myös kauniita.

Muita keittiön tarvikkeita:

  • aterimet
  • juustohöylä
  • leikkuulauta
  • veitset
  • kattilat
  • kauha
  • vispilä
  • paistinpannu
  • patalaput
  • tölkin/pullonavaaja
  • tiskiaine / harja
  • vati tai kaks tiskaukseen
  • vesikannu hanalla.

Toiset pesee tiskit autossaan toiset leirintäalueen tiskauspisteellä.

 

Paloturvallisuus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) mukaan Suomessa kuolee vuosittain ihmisiä häkämyrkytykseen. Onnettomuudet tapahtuvat yleisimmin asuntovaunuissa ja -autoissa sekä kesämökeillä. Kun hengitetään hiilimonoksidia, tapahtuu ns. kemiallinen tukehtuminen, ja elimistön happivaje voi johtaa nopeasti kuolemaan”.
Hiilimonoksidi eli häkä (CO) on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ihminen ei voi havaita. 
Lähde: https://tukes.fi/

Huolehdi siis omastasi ja muiden turvallisuudesta huolehtimalla, että autostasi / vaunustasi löytyy jauhe/vaahtosamutin, palohälytin, kaasuvarotin ja sammutuspeite.

Kaasuvaroitin

Kaasuvaroitin varoittaa jo pienestäkin kaasu vuodosta. On syytä huomioida, että jotkut kaasut nousevat ja toiset laskevat. Tämä vaikuttaa kaasuvaroittimen sijoittamiseen. Hiilimonoksidi eli häkä on vain hiukan ilmaa kevyempää eikä välttämättä nouse suoraan kattoon esimerkiksi ilmavirtausten mukana. Häkäkaasun lämpötila vaikuttaa sen nousunopeuteen; lämmin kaasu nousee viileää nopeammin. Nestekaasu puolestaan on ilmaa raskaampaa, jolloin kaasuvaroitin tulee asentaa lähelle lattianrajaa.
Ainakin 3Gas+ (3001) kaasuvarottimeen saa lisäpalikan 3Gas+ (3002), jolloin pystyy mittaamaan esim. päälaitteella nestekaaua lattianrajasta ja lisäpalikalla vaikka häkää katon rajasta.

Palovaroitin

Asuntoautossa / vaunussa turhia hälytyksiä saattaa tulla herkästi, joten kannattaa valita varotin, jossa on taukotoiminto, jolla palovaroitin voidaan kytkeä tarvittaessa n.10 minuutiksi pois päältä. Savu ja lämpö nousevat ylöspäin, joten palovaroitin sijoitetaan mahdollisimman korkealle kattoon. Noudata aina palovaroittimen asennusohjeita. Palovaroitin FHB 150 taukotoiminnolla.

 

Markiisin myrskyliinat

Markiisi on herkkä kapistus ja se kannattaa aina kiinnittää myrskyliinoilla. Komea tyyni keli voi muuttua yllättäen tuuliseksi ja tietysti juuri silloin kun et auton/vaunun luona. Aiheuttaa paljon harmia kun markiisin jousijalat ovat vääntyneet etkä saa markiisia enään kelattua sisään. Itse en ota koskaan sitä riskiä vaan kiinnitän aina markiisin myrskyliinoilla. Pieni vaiva, iso suoja!

Pyykkiteline

Pyykkiteline. Pieni asia, mutta kun on märkiä pyyhkeitä, uikkareita tai esim. sateessa kastuneita vaatteita, on järkevämpää kuivata ne pyykkitelineessä kuin pitkin auton rakenteita. Sillointällöin tien päällä näkyykin matkailuautoja liikentessä, jonka polkupyörätelineessä roikkuu unohdettuja pyykkejä.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua eteenkin aloittaville karavaanareille. Turvallista ja mukavaa matkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *