Jääkaappi ei kylmene

 

Jääkaappi ei viilene

Kesä on vihdoin saapunut, ja olemme innokkaasti suuntaamassa kesän ensimmäiselle matkailureissulle. Kuitenkin, yllättäen jääkaappi ei tahdo kylmetä, mikä saa kirosanat tipahtamaan huulilta… juuri tätä en osannut odottaa. Tällainen tilanne voi kohdata jokaisen karavaanarin, ja ammattiapua on harvoin saatavilla välittömästi. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa, kun kaasujääkaappi lakkaa toimimasta oikein.

 

Perusjutut kuntoon

Vanhempien jääkaappien pitää olla vaakatasossa toimiakseen virheettömästi, joten tarkista onko autosi/vaunusi suorassa. Toiset kaapit ovat herkempiä kuin toiset.

Suojaa suoralta auringon paisteelta

Kaasujääkaapit toimivat haihdutustekniikalla ja kykenevät viilentämään kaapin noin 20-25 astetta ympäristöään viileämmäksi (kaasujääkaapin tehokkuus voi vaihdella eri malleissa ja merkeissä. Uudemmat kaasujääkaapit voivat olla tehokkaampia). Tämä seikka on erityisen tärkeää ottaa huomioon helteillä. Jos aurinko paahtaa voimakkaasti suoraan jääkaapin tuuletusaukolle, se voi vaikuttaa sen toimintaan. Voit tehostaa jääkaapin suorituskykyä helteillä asentamalla 12 voltin puhaltimen kaapin taakse yläritilään, jotta se poistaa kuumaa ilmaa. Lisäksi markkinoilla on valmiita termostaatti-ohjattuja sarjoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan kaasujääkaapin lämpötilaa tarkemmin

 

Karstoittunut pakoputki

Yksi hyvin yleinen syy kaasujääkaapin toimimattomuudelle on, että kaappi käynnistyy kaasulla, ja liekki näyttää palavan, mutta silti kaappi ei kylmene. Usein tämä johtuu siitä, että jääkaapin ’pakoputki’ on karstoittunut, ja karsta varisee polttimen päälle, mikä estää liekin palamisen kunnolla. Voimakkaasti karstoittunut ’pakoputki’ myös johtaa lämpöä huonosti ja estää kaapin kunnollisen viilenemisen. Lue tästä lisää siitä, miten voit korjata tämän ongelman..

 

Varmista riittävä kaasun saanti

Toisinaan kaasujääkaapin toimimattomuuden taustalla voi olla viallinen kaasupullo, paineensäätöventtiili, kaasunsuodatin (jos sellainen on käytössä) tai letkurikkoventtiili (jos sellainen on asennettu). Näitä mahdollisia ongelmia voi nopeasti kokeilla sulkea pois tarkistamalla kaasun saannin keittimelle. Sytytä kaksi keittopoltinta asettamalla ne päälle. Jos keittopoltimet toimivat moitteettomasti, kaasua tulisi riittää myös jääkaapille, sillä jääkaappi ja liesi ovat yleensä liitettynä samaan kaasun jakojärjestelmään. Jos liesi ei syty tai ei toimi kunnolla, sinun on syytä etsiä ongelmaa kaasun syöttöpäästä.

 

Ruoste tukkii kaasusuuttimen

Kaasujääkaappien toimintahäiriöt voivat usein liittyä jääkaapin kaasuputken sisäiseen ruostumiseen. Tämä ruoste voi irrota ja kulkeutua kaasusuuttimeen, joka sijaitsee kaasuputken päässä, putken ja polttimen välissä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia jääkaapin toiminnassa. Katso tästä lisää.

 

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan matkailuauton kaasujääkaapin toimimattomuus voi olla iso pettymys, mutta useimmat ongelmat voidaan ratkaista noudattamalla edellä mainittuja vinkkejä. Oman lukunsa tekee mallit joissa on enemmän elektroniikkaa ohjauksessa. Muista tehdä perusteellinen tarkistus ennen matkasi alkua, jotta voit nauttia kesän lomareissustasi huolettomana ja viileiden juomien kera.

 

Turvalauseke: Kaasujääkaapin omatoiminen korjaaminen

Kaasutyöt ovat luvanvaraisia toimenpiteitä, ja ne tulisi aina jättää ammattilaisen tehtäväksi. Kaasujääkaapin omatoiminen korjaaminen voi olla riskialtista ja vaarallista, jos et ole koulutettu ammattilainen tai sinulla ei ole tarvittavia tietoja ja taitoja. Ennen kuin ryhdyt korjaamaan kaasujääkaappia itse, on tärkeää ymmärtää, että vialliset kaasulaitteet voivat aiheuttaa tulipalon, räjähdyksen tai kaasuvuodon, mikä voi johtaa vakaviin vahinkoihin tai jopa hengenvaaraan.

Siksi on suositeltavaa, että otat yhteyttä ammattitaitoiseen kaasujääkaapin korjaajaan tai huoltoliikkeeseen, jos epäilet jääkaapissasi olevan vikaa. Heillä on oikea koulutus ja varusteet turvallisten korjausten suorittamiseen. Älä yritä korjata kaasujääkaappia itse, ellet ole pätevä tekemään niin, ja aina kun epäilet turvallisuutta, soita ammattilaiselle. Turvallisuus on aina etusijalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *